Side 1 av 1
Japansk høvel
Lagt inn: 09 des 2007, 23:02
av ingos
Hei,
Er det noen som har prøvd japansk høvel og kan dele erfarinene med disse.
Jeg skal legge ut en link til de jeg så på.
http://www.kiamedia.no/verktoyas/ side 67.
Lagt inn: 10 des 2007, 00:17
av Are
Har prøvd en kinesisk, samme prinsipp. Gode de, men vær klar over at de stort sett er beregnet til å jobbe i myke tresorter, bartrær. Og som japansk verkktøy jobbes det på trekk, ikke skyv. Gå heller for en metallhøvel hvis du skal jobbe i hardtre.
Lagt inn: 10 des 2007, 00:24
av ingos
Jeg leste at de skulle skyves og jeg jobber nok med mest harde tre sorter.
Gode tresorten er jo knall hard uansett, selv om den ser grå og gammel på ut siden er den extrem hard inni:-)
Er Stanley noe av det bedre innen høvel eller er det noen som er grommere. Hater dårlig redskap, når det finnes bedre:-)
Biltema sine høvler er dårlige:-(
Lagt inn: 10 des 2007, 00:59
av KEn
Høvler ja..
Jeg har to slike
http://www.jernia.no/page?id=1053&key=73637&origId=958
Bruker bare den ene, stilt på veldig fint. bruker den på hardt tre. Den andre er sløv
(Den andre er omtrent helt lik, men ikke Stanley, og den er nesten helt ubrukelig)
Stanley lager gode høvler.
Men skal jeg høvle mye av noe, eller gran/furu, så er det min farfars gamle trehøvler som kommer ned fra hylla.
Det er nå uansett sjelden høvler egner seg til buemaking.
K
Lagt inn: 10 des 2007, 01:31
av nidrinr
En sån som det er link til over, og en som denne
http://www.jernia.no/page?id=1053&key=73492&origId=958
Ellers er ei god øks, gjerne slipt med den ene sida "rettere" (dårlig forklart) en favoritt sammen med kniv og rasp / fil. Se gjerne etter kniver og økser som ikke er rustfrie, de kan slipes skarpere. (Har noe med molekyler å gjøre)
Lagt inn: 10 des 2007, 02:07
av Kviljo
Dere glemmer jo helt Stanley 151 her. Det en en genial høvel det.
Lagt inn: 10 des 2007, 09:33
av ingos
Stanley 151 har jeg selv og den er grom å bruke, men savner noen ganger en større høvel.
Lagt inn: 10 des 2007, 09:43
av ingos
Jeg leter etter en god vekt til å veie buene med og har dere noen gode anbefalinger?
Lagt inn: 10 des 2007, 10:44
av KEn
(Har noe med molekyler å gjøre)
Klarte ikke å holde meg.. Ingen molekyler i stål, sorry. Som materialteknolog og over gjennomsnittlig kniv-interessert.
At kniver som er rustfrie ikke kan kvesses like skarpt som vanlig blått stål er ikke helt riktig det heller. Men det kan være riktig, og er ofte riktig. Men mer før enn nå, tror jeg.
Sk. sjøvannsbestandig stål, "kjøkkenknivstål" kan ikke herdes. Det inneholder typisk 16-18%krom og 8-10% nikkel (304,316, 18/8,18/10, SAF2507 etc). Magneter sitter ikke/dårlig på det og det ruster nesten ikke uansett hva du gjør med det. Tar egg dårlig og holder den enda verre. Burde vært forbudt å lage annet enn smørkniver av.
Mange rustfrie kniver er lagd av 420 stål, her er det ikke nikkel, da kan det herdes og vil holde eggen som bare.. Mange bra kniver er lagd av 420. Tar egg rimelig godt, holder den kanskje ikke fullt så godt så godt som veldig bra herdet karbonstål, vet ikke helt.
Moderne "rustfrie" kniver av høy kvalitet inneholder gjerne mye molybden, vanadium og kobolt og wolfram. Slikt stål ruster i saltvann, får flekker i oppvaskmaskin.. Men det ruster ikke i fuktig luft.
Et veldig populært slik stål har betegnelsen VG10, ofte ser en det laminert/damascert eller laminert med 420 utenpå og VG10 som egg. Tar egg godt og holder den godt avhengig av eggvinkel.
Et populært "svart" stål XC55 brukes også dyre kniver, det ruster som bare f.. og er knapt bedre enn VG10? Mulig det holder eggen bedre.
Uansett, det meste av eggverktøy har skjærstål av karbonstål og det er sjelden å se rustfritt i verktøy. Muligens fordi de gode rustfrie stålene er dyre og krever mer nøyaktig varmebehandling? Og fordi rust sjelden er et problem utenfor kjøkken/mat/slakting.
K
Lagt inn: 10 des 2007, 15:38
av PunyV
Når det gjelder gromme høvler europeisk, japansk eller kinesisk så er kanskje
http://www.dick-gmbh.de/ rette plassen å lete/lese. Hvis man velger engelsk tekst så er det bare å velge "tools" og så "planes". Da kan man bare velge å vrake i utrolige verktøy.
http://www.dick-gmbh.de/ har også ALT annet av verktøy som en buemaker kan finne på å trenge...
Lagt inn: 10 des 2007, 23:43
av Jorarn
Lagt inn: 11 des 2007, 19:18
av Are
ingos skrev:Jeg leste at de skulle skyves og jeg jobber nok med mest harde tre sorter.
Gode tresorten er jo knall hard uansett, selv om den ser grå og gammel på ut siden er den extrem hard inni:-)
Er Stanley noe av det bedre innen høvel eller er det noen som er grommere. Hater dårlig redskap, når det finnes bedre:-)
Biltema sine høvler er dårlige:-(
Jeg har hatt mange samtaler med en snekkermester som er SVÆRT opptatt av godt verktøy. Hans kommentar er at Stanley er OK til bløtere tresorter, men ikke godt nok til de hardeste. Da anbefalte han Lie-Nielsen. De er ikke bare svært gode (og dyre) men også pene å se på
Har selv en par småhøvler fra Stanley. Den jeg er mest fornøyd med til buemaking er en Stanley 9 1/2. Denne er lett å stille presist og har i tillegg stillbar sponåpning noe som gjør høvling i vrient treverk enklere.
Ikke gå for noe dårligere enn Stanley er mitt råd.
Lagt inn: 11 des 2007, 20:18
av ingos
http://www.dick.biz/cgi-bin/dick.storef ... talog/1078
Are: Her fant jeg høvlene du nevner og de kostet flesk:-)