Nordiske langbuer i vikingtid og middelalder

Diskusjoner rundt historiske design og bruk. Kjekt med kildehenvisninger.
Svar
Olav RB
Bueskytter
Innlegg: 39
Registrert: 10 jan 2006, 23:48
Sted: Oslo

Nordiske langbuer i vikingtid og middelalder

Legg inn av Olav RB »

Det er et ganske lite materiale vi har av langbuer fra Norden fra vikingtid og middelalder. Det er snakk om to hele langbuer og noen fragmenter. Det funnet som er mest omtalt internasjonalt er buen fra Ballinderry i Irland. Buen ble funnet ved utgraving av et norrønt hus sammen med et vikingsverd og stammer fra 900-tallet. Den er 185 cm lang og ble først beskrevet av J.G.D. Clark. (Neolithic bows from Somerset, England, and the prehistory of archery in northwestern Europe. Proceedings of the Prehistoric Society, 1963)
Bilde
Buen fra Ballindery i Irland. 1 er forsiden, 2 er siden og 3 er baksiden av buen. (Etter H.Paulsen, 1999)


De buene som er best beskrevet er buene fra Hedeby. (H. Paulsen. Pfeil und Bogen in Haithabu. Berichte über die Ausgrabungen in Haithabu, Berichte 33. 1999). De ble funnet under utgravinger av den tidligere danske vikingbyen i perioden 1966-1969. Hedeby ligger nå i Tyskland. Totalt ble det funnet deler av 7 buer. En av dem var komplett og hadde en lengde på 191 cm. Det er bygd flere kopier av denne buen som viste seg på ha et trekk på mellom 46 og 38 kg.
Bilde
Den intakte buen fra Hedeby. 1 er forsiden, 2 er siden og 3 er baksiden av buen. (Etter H.Paulsen, 1999)
Bilde

Replika av den intakte buen fra Hedeby (Etter H. Paulsen, 1999)

Utover dette er det smått, men det skal eksistere et langbuefragment som ble funnet i Staraja Ladoga i Russland. Det er oppgitt å være 42 cm langt med en runeinskripsjon. Buebiten ble funnet i et utgravingslag fra 800-tallet. Er det noen som har kommet over mer informasjon om dette russiske funnet?
Sist redigert av Olav RB den 06 feb 2006, 22:07, redigert 5 ganger totalt.
Brukeravatar
GreenMan
Snikende platebein
Innlegg: 1296
Registrert: 08 jan 2006, 15:00
Bosted: Oslo
Sted: Oslo
Kontakt:

Legg inn av GreenMan »

Er ikke helt sikker på hva du mener med denne tråden. Er det meningen at vi skal diskutere hva slags buer de hadde her også?

Edit: vel nå har jo Olav skrevet litt mer enn bare langbuer ;) i første posten så da gjelder jo ikke det jeg skreiv lenger ;)
Sist redigert av GreenMan den 08 feb 2006, 21:18, redigert 1 gang totalt.
Stian Green
"Sann bueskyting er enkel"
Brukeravatar
Bøck
kaptein
Innlegg: 103
Registrert: 08 jan 2006, 20:37
Sted: Oslo
Kontakt:

Legg inn av Bøck »

Jeg synes det er helt glimrende at noen som har denne oversikten over funn gjør den tilgjengelig for oss andre!

Olav, når du nå tydelig vis har tilgang på kildene, kan du også skrive om hvilke treslag som er brukt i hvert funn?
Jørgen Bøckman
Olav RB
Bueskytter
Innlegg: 39
Registrert: 10 jan 2006, 23:48
Sted: Oslo

Mer om nordiske langbuer

Legg inn av Olav RB »

Det er interessant at det faktisk finnes et lite, men ganske brukbart materiale, for å rekonstruere langbuene i nordisk vikingtid og middelalder. Den engelske langbuen er etterhvert godt dokumentert og har fått stor oppmerksomhet. Dette skyldes ikke minst gode tradisjoner og aktive miljøer og skribenter i Storbritannia, men de nordiske buene er ikke mindre interessante.

Buen fra Ballinderry oppgis å være av "et hardt treslag" uten at jeg kan se at det er referert noen treanalyse noe sted. Det var mye norske vikinger i Irland, og denne buen kan godt ha tilhørt en av dem.

Hedebyfunnene fra rundt år 900 er langt bedre beskrevet. (I Hedeby er det også funnet et stort utvalg av sverd, pilespisser mm. og de har klart å rekonstruere et pilekogger av lær som har likhetstrek med det som er vist på Bayeux-teppet). Alle buene er bygd av barlind bortsett fra nummer 7 som er av alm. Den har, på samme måte som den komplette buen, en jernbolt for å holde strengen på plass når buen ikke er spent. Det har vært spekulert i om buene ble bygd av skåvokst trevirke. Formen på den komplette buen kan tyde på det. Den bøyer motsatt vei av hva den ville vært i spent tilstand. Formen kan imidlertid også skyldes tiden i jorda.
Bilde
Bue 7 fra Hedeby. Etter H. Paulsen (1999)

Hedebybuene er satt i håndverksproduksjon og selges i Tyskland for en ikke ubetydelig sum Euro. Se http://www.pfeil-bogen.de/mittelal.htm Det rapporteres at buene er gode for lengder på 200 meter uten store problemer.
Svar