Garve skinn
Moderator: GreenMan
Garve skinn
Hei!
Jeg skal garve skinn til en skoleoppgave og har et hjortekalvskinn til rådighet. Det virker som det er noen som har drevet med dette her inne og jeg lurer på om det er mulig å fryse skinnet etter at du har avhåret, og avkalket det??
Hvis det er mulig, hva er i såfall ulempene eller fordelene ved å gjøre det? Er det en spessiell måte å tine det opp igjen på?
Mvh
Ingrid
Jeg skal garve skinn til en skoleoppgave og har et hjortekalvskinn til rådighet. Det virker som det er noen som har drevet med dette her inne og jeg lurer på om det er mulig å fryse skinnet etter at du har avhåret, og avkalket det??
Hvis det er mulig, hva er i såfall ulempene eller fordelene ved å gjøre det? Er det en spessiell måte å tine det opp igjen på?
Mvh
Ingrid
Re: Garve skinn
Hyggelig med litt garvejobbing her inne igjen
Joda - du kan fint fryse det. Det er en fordel faktisk å fryse våt råhud etter det er skrapt og avhåret, særlig om intensjonen er å fette skinnet.
Iskrystallene vil "skyve" fibrene fra hverandre, noe som igjen gjør at fettet trekker letter inn i skinnet når det dyppes i lunka hjernegugge...
Spørmålet er om du skal fette eller barkgarve? Uansett gjør ikke nedfrysing jobben noe værre. Tvert imot.
Var med på en fette/røyke sesjon med Christian for noen år siden. Christian flådde og en grevling han hadde hatt noen måneder i frysern.
How To Basic Brain Tanning by:John Milandred - YouTube
Joda - du kan fint fryse det. Det er en fordel faktisk å fryse våt råhud etter det er skrapt og avhåret, særlig om intensjonen er å fette skinnet.
Iskrystallene vil "skyve" fibrene fra hverandre, noe som igjen gjør at fettet trekker letter inn i skinnet når det dyppes i lunka hjernegugge...
Spørmålet er om du skal fette eller barkgarve? Uansett gjør ikke nedfrysing jobben noe værre. Tvert imot.
Var med på en fette/røyke sesjon med Christian for noen år siden. Christian flådde og en grevling han hadde hatt noen måneder i frysern.
How To Basic Brain Tanning by:John Milandred - YouTube
Sist redigert av MalaWolf den 04 feb 2016, 18:49, redigert 1 gang totalt.
- Sturlabuer
- Mester
- Innlegg: 344
- Registrert: 13 jan 2006, 21:46
- Bosted: Kana
- Sted: Hurum
Re: Garve skinn
Hei!
Kalv av hjort er et greit skinn å starte med. Det har ingen betydning om du fryser skinnet ned eller ikke, så lenge det er nøytralisert
etter avhåringen.
Dvs. om du har brukt kjemi for å lette hårfjerningen. Nøytralisering er skylling med bevegelse i nok vann til at pH i skinnet
er nøytral eller svakt sur. Bruk gjerne litt eddik i siste skyllevann.
Skal du barkgarve eller fettgarve skinnet? Semsket eller ikke? Skal du fettgarve, kan du sause det inn med "majones" før du fryser det.
Det gjør prosessen med mykgjøring litt enklere. Ved fettgarving kan du når som helst fryse skinnet for å fortsette siden.
Det eneste du bør tenke på er at skinnet brettes slik at du får en flat tynn pakke. Da er det mye raskere å tine det igjen enn om det har blitt
fryst ned som en klump.
Bare fordeler med frysing, ingen ulemper. Husk bare å ikke legge skinnet til tining på et varmt gulv for så å glemme det litt for lenge.
Lars
Edit: Ser at Malawolf har vært inne i mellomtiden og svart på samme
Kalv av hjort er et greit skinn å starte med. Det har ingen betydning om du fryser skinnet ned eller ikke, så lenge det er nøytralisert
etter avhåringen.
Dvs. om du har brukt kjemi for å lette hårfjerningen. Nøytralisering er skylling med bevegelse i nok vann til at pH i skinnet
er nøytral eller svakt sur. Bruk gjerne litt eddik i siste skyllevann.
Skal du barkgarve eller fettgarve skinnet? Semsket eller ikke? Skal du fettgarve, kan du sause det inn med "majones" før du fryser det.
Det gjør prosessen med mykgjøring litt enklere. Ved fettgarving kan du når som helst fryse skinnet for å fortsette siden.
Det eneste du bør tenke på er at skinnet brettes slik at du får en flat tynn pakke. Da er det mye raskere å tine det igjen enn om det har blitt
fryst ned som en klump.
Bare fordeler med frysing, ingen ulemper. Husk bare å ikke legge skinnet til tining på et varmt gulv for så å glemme det litt for lenge.
Lars
Edit: Ser at Malawolf har vært inne i mellomtiden og svart på samme
Re: Garve skinn
Så bra at det går ann å fryse det, det gjer det mykje enklare!
Eg tenkte å fettgarve det. Då vil eg enten få tak i hjerne på slakteriet eller fettgarve med noko anna.
No er eg begynt med avhåringa, og det går ganske greit faktisk. Det einaste problemet mitt er at eg slit med å få av det øverste hudlaget/ membranet. Skjønna rett og slett ikkje korleis det skal komme av. Er det eit vanleg problem?
mvh
Ingrid
Eg tenkte å fettgarve det. Då vil eg enten få tak i hjerne på slakteriet eller fettgarve med noko anna.
No er eg begynt med avhåringa, og det går ganske greit faktisk. Det einaste problemet mitt er at eg slit med å få av det øverste hudlaget/ membranet. Skjønna rett og slett ikkje korleis det skal komme av. Er det eit vanleg problem?
mvh
Ingrid
Re: Garve skinn
Narven er hard å få av ja - ingen tvil om det. Jeg la mine skinn i lut først, til håra slapp. Deretter er der bare nøytralisere skinnet i eddikkvann og skrape i vei. Hva slags verktøy bruker du ?
- Sturlabuer
- Mester
- Innlegg: 344
- Registrert: 13 jan 2006, 21:46
- Bosted: Kana
- Sted: Hurum
Re: Garve skinn
Hvis du får problemer med å bruke hjerne, så fungerer eggeplommer helt fint. Nesten samme greia, emulgert fett.
Du kan eventuelt blande oppi litt matolje, kjøres i en mixer av noe slag.
Jeg pleier å fjerne narven, det øverste hudlaget, før huden er helt nøytralisert. Da er den litt tykkere og det gjør avskrapingen enklere
for meg på tynnere huder.
Hva slags underlag bruker du når du skraper? Jeg bruker en kort trestamme, dia. 15cm som underlag.
Med et passe skarpt metallblad, langt nok til å holde med begge hender, går det ganske greit å skrape av 0,5 - 1,0 cm brede strimler.
Nakken er tøff. Buken er tynn, så her må man være litt lettere på hånden.
Jeg regner med at du skraper vått?
Du kan eventuelt blande oppi litt matolje, kjøres i en mixer av noe slag.
Jeg pleier å fjerne narven, det øverste hudlaget, før huden er helt nøytralisert. Da er den litt tykkere og det gjør avskrapingen enklere
for meg på tynnere huder.
Hva slags underlag bruker du når du skraper? Jeg bruker en kort trestamme, dia. 15cm som underlag.
Med et passe skarpt metallblad, langt nok til å holde med begge hender, går det ganske greit å skrape av 0,5 - 1,0 cm brede strimler.
Nakken er tøff. Buken er tynn, så her må man være litt lettere på hånden.
Jeg regner med at du skraper vått?
Re: Garve skinn
Eg brukar ein god kniv, og når eg hadde fått teknikken inn gjekk det mykje lettare. Men usikker på om eg har fått av absolutt alt, vil det gjere det umogeleg å garve, eller går det greit om det er enkelte punkt han sitt på framleis?
Når veit man forresten når skinnet er ferdig nøytralisert?
Mvh
Ingrid
Når veit man forresten når skinnet er ferdig nøytralisert?
Mvh
Ingrid
Re: Garve skinn
Vannet fra skinnet skal ikke føles ut som glatt såpevann - men ha nøytral ph... det var det jeg gikk ut i fra.
- Sturlabuer
- Mester
- Innlegg: 344
- Registrert: 13 jan 2006, 21:46
- Bosted: Kana
- Sted: Hurum
Re: Garve skinn
Om du ikke får skrapet bort all narven så går det allikevel fint å garve skinnet.
Det blir mest en utseende det går på. Slike områder kan også bli litt tøffere å gjøre myke, eventuelt bli litt
stivere i det ferdige produktet. Jeg har garvet både rådyr og elg med og uten narv.
Rådyr kan bli fint og mykt med, elgen krever mye jobb og blir ikke like myk. Man får fettet inn bare fra ene siden.
Det blir mest en utseende det går på. Slike områder kan også bli litt tøffere å gjøre myke, eventuelt bli litt
stivere i det ferdige produktet. Jeg har garvet både rådyr og elg med og uten narv.
Rådyr kan bli fint og mykt med, elgen krever mye jobb og blir ikke like myk. Man får fettet inn bare fra ene siden.
Re: Garve skinn
Et lite råtps: Soya lecitin, som fås kjøpt hos de fleste velassorterte helsekostsjapper er et fullgodt alternativ til hjerne, men mye mindre grisete.
Våpni sine
skal mann på vollen
ikkje gange eit fet ifrå.
Uvisst er å vita
når på vegom ute
det spyrjast kann etter spjot.
skal mann på vollen
ikkje gange eit fet ifrå.
Uvisst er å vita
når på vegom ute
det spyrjast kann etter spjot.
Re: Garve skinn
Så greit!
No har eg fått skrapa det nesten heilt ferdig, berre litt igjen på kjøttsida, så er det klart for å garve det.
Har fått tak i hjerne frå det lokale slakteriet så må prøve med det.
Har dere kokt hjernen før bruk, eller bare smørt den inn i huden? har lest litt forskjellege metodar for korleis det kan gjerast, så tenkte å høyre kva doke har prøvd, og korleis det fungerte
Mvh
Ingrid
No har eg fått skrapa det nesten heilt ferdig, berre litt igjen på kjøttsida, så er det klart for å garve det.
Har fått tak i hjerne frå det lokale slakteriet så må prøve med det.
Har dere kokt hjernen før bruk, eller bare smørt den inn i huden? har lest litt forskjellege metodar for korleis det kan gjerast, så tenkte å høyre kva doke har prøvd, og korleis det fungerte
Mvh
Ingrid
Re: Garve skinn
Kok og knus hjernen i vannet. Så kan du dyppe hele skinnet i suppa når vannet er lunka (under 30grader).