Sko:
Sko er litt vanskelig. Det er et eget håndverk. Det er ikke vanskeligere enn at de fleste kan få det til med kyndig hjelp og litt prøving og feiling, men det er nok ikke verdt innsatsen hvis ikke du også er nysgjerrig på håndverket. Hvis du ikke regner med å slite ut mer enn ett par de nærmeste fem årene, vil jeg anbefale deg å kjøpe et par. Jeg kan eventuelt hjelpe deg med å finne en forhandler hvis du går for den løsningen.
Bukser fra vikingtid:
Realiteten er at vi ikke vet så himla mye om dem. Så vidt jeg vet er det bare funnet ett nogenlunde komplett buksefunn datert til vikingtid, nemlig
Skjoldehamndrakta fra sen vikingtid. Det er derimot stor uenighet om personen i graven var av samisk eller vikingsk opprinnelse. Det er ikke engang enighet om kjønnet. Men det er en bukse, den er fra Norge, og den er fra vikingtid, og atpåtil er mønsteret fryktelig enkelt.
Jeg fant nettopp en
PDF-fil med enkle mønstre til vikingdrakter for menn (SCA) (Jeg går ikke god for alt innholdet, men det er et greit utgangspunkt). Merk at de her har med drakter som er flere hundre år eldre enn vikingtid. Det er man egentlig nødt til for å forstå vikingtidsdrakta, for det er veldig få draktfunn fra vikingtid. Et av disse gamle funnene er Thorsbjerg-buksa som er en leistabrók ("sparkebukse",
bedre bilde, se også illustrasjon i
denne artikkelen). Det er passasjer i de islandske sagaene som tyder på at slike bukser var i bruk helt opp til middelalderen da de ble erstattet av hoser.
En viktig kilde er samtidsavbildninger hogget i stein og formet i smykker. Der ser man ofte at det er brukt bukser av tilsynelatende moderne type. De rekker til anklene og henger ikke ned over skoene (
eksempel). For folk som skal være viking for en dag, anbefaler jeg å bruke en vanlig bukse i en mørk, nøytral farge. Toppen av buksa synes ikke under skjorta/kjortelen uansett. For den litt mer seriøse er det nødvendig med en bukse i riktig materiale: Primært ull, til nød lin.
En tredje buksetype er
posebuksene som finnes på flere avbildninger, men dem orker jeg ikke beskrive eller lete fram mønster til nå.
Farger:
Jeg tar nå utgangspunkt i ull (lin tar ikke farge så godt, og var dessuten ikke så vanlig, i hvert fall ikke i Norge, Island og på Gotland). Alle farger du finner på sauer kan selvsagt brukes på klær. Med hvit ull som utgangspunkt, kan man med plantefarging få til mange klare farger, se
eksempel. Det er dog vanskelig å få like sterke og klare farger som man får med moderne kjemi. Legg spesielt merke til grønnfargen på bildet, da dette er bortimot den kraftigste grønnfargen man får til med de fargeteknikker vi vet de hadde dengang. De brukte også mye blått, men det var i de fleste tilfeller en relativt dus, gråaktig blåfarge. Det finnes kilder som sier at vikingene var glad i å bruke mye farger, så slå deg løs hvis du vil!
Jeg anbefaler å bruke forskjellig farge på bukse og overdel. Lik farge på hele drakta får den til å se ut som a) en
grilldress, og b) at du har laget alt av en stoffrull du fikk billig et sted. Det ser bare ikke bra ut. På bildeteppet fra Oseberg-graven er bukse og overdel konsekvent av ulik farge. Jeg foretrekker at benklærne er mørkere og mer nøytrale i fargen enn overdelen, men det er bare min personlige vurdering.
----
Edit: lagt til flere lenker.