svømmeblærelim..
Moderator: GreenMan
-
- Master bowyer
- Innlegg: 3100
- Registrert: 29 mai 2007, 23:17
- Bosted: Trautskogen
- Sted: Trautskogen
svømmeblærelim..
Da er jeg i gang med limkoking til hønnbågå. Tester ut to metoder nå, en der jeg koker direkte i kjele, med litt vann og svakeste varme. Det andre forsøket er kun svømmeblærer i et syltetøyglass, som varmes i vannbad. Her er det ikke blanda inn noe vann i kokeprosessen. Begge er tatt ut av frysern i går, tint opp til i dag og kjørt ganske hardt i blender.
Dette lukter forresten ikke godt..
Dette lukter forresten ikke godt..
Re: svømmeblærelim..
Godt du tok med den siste setningen... Det der er langt i fra godlukt. Minner meg på da jeg stolt for min buefrue, demonstrerte min nyervervede fjærbrenner på kjøkkenet:mrgreen:
-Frode
Norwegian Warbows
Norwegian Warbows
Re: svømmeblærelim..
Flott, Daniel ! Kult at flere prøver seg på dette. Sist jeg kokte svømmeblærelim fikk jeg ca 3 dl lim på 16 % konsentrasjon, av en halv kilo blærer. Det holder til noen buer.... skal du blande med hudlim ?
-
- Master bowyer
- Innlegg: 3100
- Registrert: 29 mai 2007, 23:17
- Bosted: Trautskogen
- Sted: Trautskogen
Re: svømmeblærelim..
Tenkte jeg skulle blande ja. det endte opp med ei guffe som ligna på grå flytende honning til slutt. Jeg kjørte det i blender en gang til når det hadde kokt en stund for å få most bitene litt fortere. Tanken var at jeg klarte meg med mindre varmetid på den måten. Limte i hop en eikebit med en bambusbit i gårkveld, så får vi se hvor hardt det holder. Lukta ble ikke bedre på det ferdige limet heller..
Re: svømmeblærelim..
Hehe... det er nok ikke meningen at dette skal lukte godt Har du kontroll på temperaturen under prosessen ? Jeg tror det er lurt å holde seg under 65 - 70 grader. Blender er nok lurt, jeg fikk mye mer lim på den måten. Men jeg tror du bør unngå småbiter i limet, så kanskje det er lurt å sile det til slutt, mens det er varmt. Jeg siler det gjennom et stykke finmasket tøy, men jeg vet ikke hva som er vanlig. Det er overraskende godt lim, tipper du blir positivt overrasket !
Re: svømmeblærelim..
Dette blir spennende. Det blir vel drøye 15 år siden jeg kokte hud og fiskelim første gangen. Jeg pleide å spøke med at jeg tilhørte norges minste "minoritetsgruppe" ;Norsk limkokeforbund. Nå har Ivar, Bjørnar, Daniel og kanskje et par til kokt lim, så det begynner å bli fler i forbundet, bør kanskje begynne med årsmøte og søke statstøtte.
Re: svømmeblærelim..
spent på resultatet her ja. Har en pose med senerester som kanskje kunne bli til noe
"If it breaks you get to keep both parts"
-
- Master bowyer
- Innlegg: 3100
- Registrert: 29 mai 2007, 23:17
- Bosted: Trautskogen
- Sted: Trautskogen
Re: svømmeblærelim..
Jeg har ikke temperaturmåler, men når plata står på 1 blir det i grunn så lavt jeg kommer uansett. Uten blender måtte nok limet ha fått betydelig mange fler timer med oppvarming før alt ble lim. Jeg har sila limet så det skal ikke være mye klumper i det. Nå står mesteparten i frysern, så det må varmes opp igjen når det skal brukes igjen. Tipper at jeg fort kommer til å sile det mer da også. Bambusen og eika er mer eller mindre umulig å få fra hverandre forresten..
- dagsunde
- Master bowyer
- Innlegg: 1325
- Registrert: 28 jun 2007, 16:33
- Bosted: Arendal
- Sted: Arendal
- Kontakt:
Re: svømmeblærelim..
I følge han her http://www.atarn.org/FAQ/fish_bladder_glue.htm,
er fiskelim glimrende som smakstilsetning i supper og gryter!
er fiskelim glimrende som smakstilsetning i supper og gryter!
--
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Re: svømmeblærelim..
Hehe... tviler ikke !
Høres ut til at du har koll på det Daniel. Du har sikkert fått gode tips fra Ivar du også ? Om plata bare står på 1 så er du nok på trygg grunn.
Høres ut til at du har koll på det Daniel. Du har sikkert fått gode tips fra Ivar du også ? Om plata bare står på 1 så er du nok på trygg grunn.
-
- Master bowyer
- Innlegg: 3100
- Registrert: 29 mai 2007, 23:17
- Bosted: Trautskogen
- Sted: Trautskogen
Re: svømmeblærelim..
Ringte Ivar for litt tips ja. Reiv fra hverandre bambusbiten og eika i dag, og limet holdt. Bambusen delte seg.
Re: svømmeblærelim..
Tøft Det må jo være en god attest...
Re: svømmeblærelim..
Høres bra ut.
Er det lov å spørre hvilken fisk du brukte blærer fra?
Er det lov å spørre hvilken fisk du brukte blærer fra?
Våpni sine
skal mann på vollen
ikkje gange eit fet ifrå.
Uvisst er å vita
når på vegom ute
det spyrjast kann etter spjot.
skal mann på vollen
ikkje gange eit fet ifrå.
Uvisst er å vita
når på vegom ute
det spyrjast kann etter spjot.
Re: svømmeblærelim..
Det er et veldig godt spørsmål!Skaukraft skrev:Er det lov å spørre hvilken fisk du brukte blærer fra?
"If it breaks you get to keep both parts"
Re: svømmeblærelim..
Clas Ohlson har et egnet digitalt termometer til væsker, måleomeråde -50 til +300. Best. nr. 36-1833. Oddbjørn.