Vi har siden første ute-NM i 2000 gjennomført lengdeskyting. I fjor gjennomførte vi for første gang skyting med Standard Pil (SP) som en prøveording. Den er nå innført i tillegg til vanlig lengdepil.
Vi varen liten håndfull som skjøt SP på sist NM, men jeg håper vi blir mange etter hvert. NM har hatt en gledelig økning i antall deltakere. I og med at vi nå også har innført en ny klasse kommer oppmålingen til å ta grusomt lang tid. Dette i tillegg til at noen av oss ønsker å skyte krigspiler i følge EWBS sine regler ønsker jeg å komme med noen forlsag til en effektiv gjennomføring. Jeg ønsker innspill på dette.
For ordens skyld gjengir jeg her regelverket som er vedtatt av Norsk Langbuelag
1: Effektivisering av oppmåling. På forhånd setter arrangørene opp målegate med 25 meters mellomrom. Dette for å gjøre det enklere for skytterne selv å avgjøre hvor langt de har skutt. Målelaget måler kun de 10 beste skuddene i hver klasse og kun disse blir registrert. Siden vi har fire alders-/kjønnsklasser og to pilklasser kan det da bli maksimalt 80 (2x4x10)oppmålte piler. Blir skytteren ikke målt klarer han/hun selv å se ca hvor langt han/hun har skuyy og omtrent hvilken plassering han/hun ender på ved å se pilene og skytterne rundt seg og ved å skritte opp fra nærmeste målepinne.Lengdeskyting
Det skytes to runder á tre piler. Etter første runde plukker man piler, men setter igjen en markørpil ved den pila som har gått lengst. Så skyter man runde to. Hver skytter skyter altså 6 (2 x 3) skudd, men kan bytte buer og piler underveis etter eget ønske. Det skal etterstrebes å skyte på en så flat bane som mulig. Arrangørene bør på forhånd sette opp en gate med målepinner for hver 50 meter Oppmåling av skudd gjøres med 50 meter målebånd eller med laseravstandsmåler. For at resultater skal bli godkjente for adelskalenderen skal konkurransen være åpen for alle, annonsert på forhånd og ha to skytteledere som har deltatt i minst tre tilsvarende konkurranser før.
Lengdeskyting ”Standard pil”
”Standard pil” representerer det eldste rekonstruksjonsforslaget til en engelsk krigspil. Den ble utviklet av Hugh Soar og Chris Boyton for nesten 20 år siden. Pila må ha identifikasjonsmerker eller skytterens initialer. Minimum vekt er 52 gram.
Nokk
Nokken skal være forsterket med en hornplate/-kile som er omtrent 5cm lang. Nokkens dybde anbefales å være omtrent 6mm dyp.
Skaft
Ask anbefales for å oppnå minimumsvekten. Andre tresorter kan brukes. Minimum skaftdiameter ved spissen skal være 9,5mm. Minimum skaftlengde målt fra bunnen av nokken til pilspissen skal være 80cm.
Styrefjær
Styrefjærene kan være triangulære eller ha skjoldform. Bakkanten kan være naturlig eller skåret i en 90 graders vinkel. Spissen/hjørnet kan avrundes. Minimum lengde er 15,25cm. Minimum høyde er 1,9cm.
Spiss
Type 16 eller brynjebryter. Behøver ikke være håndsmidd.
2: De andre krigspilklassene er ikke en del av NM, men siden dette er det stevnet der flest er samlet ønsker vi å skyte da. Kortfattet kan jeg si at det dreier seg om to klasser i tillegg til SP. Disse kalles Livery Arrow (LA) og Quarter Pounder (QP). Disse kan skytes med opptil tre forskjellige buer (Mary Rose, Meane wood og non-historical). Siden vi ønsker å konkurrere med engelske rekorder måler vi bare opp den lengste pila i hver klasse. Resten får notere seg sine egne skudd bak øret til neste gang.
3: Jeg foreslår at hvis noen skyttere ønsker å delta i alle tre bueklassene øker vi til 3 runder.
4: Siden buer og piler skal måles i disse klassene kan krigspilskytterne begynne før alle de andre. Med andre ord, møte opp tidligere på skytebanen for å skyte (f.eks.1,5 t).
5: Arrøngørene av NM skal ikke pålegges ekstrarbeidet med gjennomføringen av dette. Dette skal gjøres av noen frivillige fra krigsbuemiljøet. Alt vi trenger er et bord.
6: Sett en tidsbegrensning på hvor lenge folk kan lete etter pilene sine.
Innspill??? Referér gjerne til nummerene mine, eventuelt kom med nye nummer hvis noe er glemt...