Side 1 av 6

Indianerbuer

Lagt inn: 09 okt 2010, 22:57
av Bowman
Wampanoag indian flat bow. 1660. "Sudbury" og en stykk "Cherokee war bow". Ask fra melsomvik.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Aner ikke i hvilken grad jeg har lykkes med dette. Buene er basert på tegninger i "Bowyers bible 2" Blir drøyt å kalle det replikas, men Cherokeebuen tror jeg er ganske lik en orginal. Jeg har tillat meg å dikte litt på Sudburybuen. Skinngrep og fjærpimp. :-) Lurer på hva indianeren som i 1660 ble fratatt orginalen etter å ha blitt skutt av en teit hviting ville sagt hvis han hadde sett denne. Kanskje han ville sagt ugh-ugh....... :mrgreen:
Buene skyter bra. Cherokeebuen er svært lik en elb. Bare litt bredere og flatere. Den bøyer fint i hele sin lengde.
Mål: Sudbury. 67" ca 60#-28" Ikke målt ennå. Cherokee 72". Pluss/minus 60# Ikke målt. Det sier "fump" Når pilene treffer blinken. :-)
Cherokeene har tatt opp buemakertradisjonen sin i moderne tid og lager visstnok disse buene den dag i dag. Har lest at de driver en form for lengdeskyting som kan minne om "rowing marks". Morsomt.
Ellers så har jeg brukt b-50 og herdins lakkbeis i lys brun. Buene ble pusset med 240 papir før de ble beiset og deretter behandlet med stålull. Nå venter bare en solid dose med finishing oil.

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 09 okt 2010, 23:59
av nidrinr
HERLIG!!

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 10 okt 2010, 20:39
av Christian
Fett som fjell!

Massive nokker på cherokeebua, just som i tbb :wink: har den mye rekyl?

Bueskytinga til Cherokee nation er, kort fortalt, en versjon av rowing marks med "marks" av maisstilker. Disse er stabla opp i hauger på størrelse med en mann, og man får poeng etter treff og etter hvor langt inn pila gikk :twisted:

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 10 okt 2010, 21:26
av MalaWolf
Helt høvding!!

Intet mindre enn beundringsverdig. Bøyer meg i støvet.

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 10 okt 2010, 21:59
av Kviljo
De tåler en tur i skogen de buene der 8) Pene bøyer også!

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 10 okt 2010, 22:35
av Zeida
Flotte buer hva er strengene laget av? :D

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 10 okt 2010, 23:20
av Christian
Ja, hva er egentlig strengene laga av? :evil: Så fete buer fortjener mer en nylon :wink: Nå nærmer jeg meg 1kg elgsener her, så det er bare å si ifra hvis du vil ha litt :wink:

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 11:21
av Bowman
Bukker og takker. Strengene er av Dacron b-50. Gjorde dem litt ekstra tykke. Burde absolutt vært elgsener. Tenkte at Christian kunne arrangere kurs i elgsenemekking. Jeg kjenner mange elgjegere og har tilgang på sener, men vet ikke helt hvordan jeg gjør det.
Cherokeebuen sparker litt ja. Tror den er mest historisk korrekt. Sudburybuen burde vært smalere i grepet. Den neste skal jeg lage i hickory.

:D

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 18:48
av Bowman
Og der tok sudburybuen knekken. Jaggu knakk den da jeg forsøkte å måle den på 28" trekk. Den knakk på tilleren. Den er imidlertid hel i buken. Den har ikke knukket tvert av. Går det an å lime med blå araldit og eventuelt backe med råhud eller glassfiber? Liker ikke helt tanken på Glassfiber, men fanken heller. Buen var jo så grom. :( Den har sprukket fint uten noen form for oppflising. Tenkte jeg kunne helle super attack nedi sprekken og bruke epoxy der det er lettere å komme til. Har ikke lyst til å bende for mye på det. Tenkte muligens på senebacking eller råhud. Noen som har synspunkter på dette? Hva bør jeg gjøre? Er det håp?

Senebacking kunne jo gjort seg. Hvordan går man fram?

:)

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 19:01
av Kviljo
Æsj! Det ER kjipt når det skjer!

Skal du prøve å lime det er det tyntflytende superlim som er best, men når ask ryker i strekk er det som regel et tegn på at området er for stressa eller at det er en feil i treet der. Det vil uansett si at du må ta ned buen en del - 10-20 pund kanskje, for at den skal holde etter at den er limt. Det forutsetter nok også at du limer på ei ekstra treflis på ryggen og surrer det godt.

Alt i alt er det sannsynligvis en bedre løsning å heller begynne på en ny.

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 19:24
av Bowman
Takk for tips. Jeg skjønner at jeg må ta ned buen endel og da blir det ikke så interessant. Hva med råhudbacking av hele buen? Det går jo relativt greit å lage en ny.- Ergelig. Den skjøt bra. Måtte hale og dra i pilene får å få de ut av blinken. :?

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 19:49
av Zeida
hmf.. det va da som bare det var jo en så flott bue men bruker du ikke å få til det der me surringer men enig med kviljo start heller på en ny. Vis du vil kan du jo prøve å lime det men...... jaja synd med buen uansett :(

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 20:07
av Bowman
Nå vet jeg hva jeg skal gjøre. Jeg skal ta en tur til Haugestad sagbruk på Skoppum. De er spesialister på lauvtrevirke. jeg skal kjøpe en monsterstokk av alm med stående årringer. Av den skal det bli: En stykk ny sudburybue, en stykk hedeby/ballinderry vikingbue, en stykk nydambue og jaggu kan det hende det blir plass til en holmegårdsbue også. Nå skal naturemnene mine få lov til å tørke leeeeenge. Jeg tar en pause og går over til foredlet trelast. :-)

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 20:25
av Zeida
haha flott

Re: Indianerbuer

Lagt inn: 11 okt 2010, 20:33
av Bowman
Har en teori. Virker som det er veldig tynne årringer på emnet som knakk, pluss at jeg ikke burde ha brukt sandpapir på ryggen. Det var riktignok bare litt lett pussing. Nå skjønner jeg hvorfor emner med store årringer er tingen. Her er det jaggu meg mye læring på en gang. :mrgreen: Aldri mer sandpapir på ryggen og jaggu skal de få tørke leeeeeeeeenge,----de stokkene som ligger i kjellern. :wink: Jeg får kose meg med cherokeebuen så lenge. Den skal jeg ikke måle vekta på. Ryker den så får den ryke under skyting. :-)