Side 1 av 2
Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 06 okt 2010, 22:21
av Hardwood
Nå var tiden inne for å lage en skikkelig tung langbue, og jeg valgte Osage. Er det noen som har tips om breddeprofil ? Nå er buen 188 cm ntn, 34 mm bred og 31 mm tykk på midten. Ca 10 mm bred i tuppene. Jeg har rundet den sånn noenlunde i buken, så buen er ganske godt grovformet. Men enda er den 1000 gram og dermed sannsynligvis ca. 150 pund, så jeg har en del å gå på. Målvekt er 130 pund. Jeg lurer på om jeg kan bruke målene for barlind, som vel er 1,1 : 1 forhold mellom bredde og tykkelse. Men jeg har en følelse av at jeg bør gå litt ned i tykkelse i forhold til det, f.eks 34 / 29 på midten. Noen som har erfaringer med dette ?
Ellers så tror jeg at tuppene enda kan bli smalere enn 10 mm til tross for 130 pund.... vanvittig materiale, Osage 8)
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 06 okt 2010, 23:10
av Kviljo
Tviler jeg på
...at noen har erfaring med 130# osage-krigsbue.
Men litt generell synsing er som alltid lov:
Barlind trenger større dimensjoner enn Osage for å bli samme tyngde.
188cm lengde og 34mm bredde er det jeg vil kalle en liten krigsbue, så behold både lengden og bredden. Breddeprofilen henter man best fra Secrets of the English warbow av Hugh Soar, som nevnt tidligere. (avsmalende i konvekse linjer ut mot tuppene, med de 20 midtre tommene av buen i nesten parallell bredde) - også justerer man tykkelsen til trekkvekta lander der den skal. Det fungerer fint mellom 70 og 100#+. For lettere buer bør man også justere ned bredden.
Ellers er det rart hvor raskt tunge langbuer blir for lette, så jeg ville bare begynt å bøye buen og vurdert tyngden underveis. Det er jo uansett ikke mulig å si hvilken tykkelse som vil gi hvilken trekkstyrke om man ikke har lagd lignende buer fra samme stokk før.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 00:16
av Hardwood
Ok, takk for det. Jeg får visst skaffe meg den boka ! Men ellers tror jeg at jeg har grei kontroll på designet. Jeg pleier alltid å ta buen gradvis ned og bøye den med hyppige mellomrom, så det er greit. Jeg tenker mest på om Osage faktisk tåler samme breddeprofil som barlind, eller om den bør være mer flat oval. På den jeg lagde av barlind, rundet og finformet jeg buen til den var 10 % bredere enn tykkelsen, og deretter justerte jeg både på bredde og tykkelse under tillereringen slik at forholdet mellom bredde og tykkelse forble det samme over hele buen, med unntak av tuppene hvor den nesten ikke bøyer. Men jeg tipper at med den nåvernde bredden, vil jeg komme ned til 130 pund med en ørlite flatere profil enn på barlinden. Vi får se ! Buen er beregnet på klubbens muskelbunt...
Og den skal få seg en Standardpil eller tre 8) Blir gøy å se hvor langt det går !!!!
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 00:52
av nidrinr
Om jeg ikke husker helt feil sto det ei bue som i form kan kalles en typisk krigsbue ala MR i teltet til fairbow i Batsford i vår. Den var etter hva jeg husker på 120-130#. Den var god å trekke, jevn og fin fra første tomme, og hadde veldig lite interesse av å følge strengen noe særlig. Jeg mener den hadde dimensjoner som nok ville tilsvart 90-100# med et veldig godt emne i barlind. Osage tåler utrulig mye juling, jeg har sett utrolig tynne tupper i fht buestyrke på paleoplanet. Jeg tipper du kan gå ned mot 8mm i tuppen.
-Etter hva jeg har lest fra mer erfarne osage-brukere enn meg, er det nok lurt å lage bua kortere enn hva man ville med f. eks barlind. 188cm høres safe ut for 32" trekk.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 10:01
av Hardwood
Den er fin ! Men først må jeg rette ut en sving på midten... Jeg tror jeg går for damp, det er vel litt snillere enn kokeplata. Tror du ikke, Nidrinr ? Den må bøyes sideveis, slik den er nå vil strengen ligge nesten to tommer til siden for midten.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 10:09
av Bowman
Denne gleder jeg meg til å se. Apropos vekt,- Hardwood. Hva slags vekt vil du anbefale. Bør jo være noe som måler litt mindre enn gram.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 10:45
av nidrinr
For å forme treet ville jeg brukt damp, så varme det i buken når bua er helt ferdig for å få det til å holde forma.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 11:40
av Hardwood
Ok, Takk. Jeg har ikke varmet Osagebue før, men FraHog gjorde det på sin flatbue som hadde 3" strengefølge. Etter utretting med grundig varming av hele buen, holder den formen og har fått noen få pund ekstra. 8) Iverksettes 8)
Bowman : Skal legge ut bilder snart. Vekt ? Jeg synes gram er detaljert nok. Kun til pilmakeri bruker jeg en som måler tidels gram. En digital kjøkkenvekt måler ofte 0 - 3 eller 0 - 5 kilo, det er jo perfekt ! Og hvis den måler nøyaktig inntil et gram. Biltema, Clas Ohlson, Elkjøp.....
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 07 okt 2010, 11:49
av Hardwood
Bare en liten artig sammenligning : Min ELB av kristtorn er 198 cm ntn, og i grepet er den 30mm / 26 mm. Og den er 70#32".
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 10 okt 2010, 02:34
av Hardwood
Her er de første bildene av buen. Den er hverken ferdig tillerert eller pusset enda, men den veier 986 gram og er nok fremdeles mellom 140 og 150 pund. Jeg har smalnet tuppene en del, men kan nok ta mer. De er 8 mm helt i tuppen av nokken, 11 mm der nokken begynner.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 10 okt 2010, 02:35
av Hardwood
.. eh. det var bilder ja :
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 10 okt 2010, 08:41
av nidrinr
Åjada, vil se mer av den der
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 22 okt 2010, 22:21
av frahog
Hardwood du ligger ikke på latsiden ser jeg, på tide å ta en tur på søndag. Jeg har varmet osage ja. Tidligere har jeg brukt varmepistol, men på osagen hadde jeg liten lyst til akurat det. Så jeg gikk til innkjøp av en termostat styrt kokeplate på 1500w av den nette sum av 298 og satte igang. (Måtte ned i garagen for å sjekke avstand mellom kokplata og buen, den var mellom 8 og 9 cm.) Full guffe på plata og satte meg til og venta på at osagen skulle begynne å ta farge mens jeg tok tiden. Ingen fargeforandring. Etter 15 min fant jeg ut at nå må jeg flytte plata (lurte litt på om den ga for lite varme). Flytta halve platediameteren venta nye 15 min, samme prosedyre, og fortsatte slik til jeg hadde tatt hele buen. Den fikk 14 dagers hvile før oppspenn og litt småtest. Buen ble som Hardwood nevnte stivere, og så langt har den ikke vist tegn til å få strengefølge. Det jeg lurer på er om ei termostat styrt plate ikke gir så skarp varme, men nok til at det går greit å varmebehandle buen uten at den tar farge. Testa også en (dårlig) hagebarlind, men da med 10 min. Resultatet der ble ikke så bra. Så det kan se ut som plata gir så lite varme at jeg må bruke mere tid på varminga, men det er for tidlig å si noe om enda. Må nok flere forsøk til og på forskjellige emner.
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 22 okt 2010, 22:31
av Hardwood
Hei, Frahog ! Ja ta turen på søndag ! Krigsbuen er neesten ferdig. Har dampet den 4 ganger nå, for å få strengen i senter
Har hatt den opp til 20" og da var den 88 pund. Så den er nok minst 140 - 145 pund enda. Kjedelig å vente på tørking mellom hver damping, derfor har denne tatt tid. Når strengen til slutt ligger der jeg vil ha den, skal jeg jeg fintillerere og SÅ varme den i buken. Og da
Ja jeg tror du er inne på noe med den termostaten. Hvis jeg hadde holdt buen i 15 min på den avstanden, hadde buen blitt stekt tvers igjennom. Og da hadde nok i praksis ryggen også blitt død = knekk. Så plata di er nok ikke like varm. Uansett, Osagebuen din ble veldig bra !
Re: Råd om Osage krigsbue
Lagt inn: 22 okt 2010, 23:42
av nidrinr
Tipper du er ganske nær når du gjetter mellom 140 og 145# på fullt trekk. På slike buer kan man nesten regne 5# pr tomme. Med denne bua tipper jeg at du må leite litt for å finne ei pil som passer minstemålet til standardpiler uten å bli for mjuke. (Noen jeg har i furu er faktisk for mjuke til 110#alma.)
Blir nok noen rekorder som må passe seg snart
Funderer litt på hvilket treslag som egner seg best når man både skal ha stive nok skaft, og nærme seg minimum diameter/vekt på pila..