Re: Malawolfs buehule & diverse
Lagt inn: 14 nov 2014, 02:56
Så ikke knivslipediskusjonen før nå, men legger til litt ettersom dette er et emne jeg interesserer meg veldig for.
Har et basis-sett fra Lansky, med jigg(17-30 graders vinkel. jeg bruker gjerne frihåndssliping på kniver med skandinavisk slipfase), en grov(ca 180 grit?), en medium(ca 420 grit), en fin stein(rett over 600 grit) og en triangulær stein for sliping av serraterte egger. Jeg bruker dette settet til å sette opp en god egg på kniven, slik at den skjærer papir og hår uten store problemer. Når dette er gjort bruker jeg en lærbit limt fast på et stykke treverk. Jeg gnir polervoks inn i læret (dette er nødvendig for at læret skal polere effektivt, bare lær bruker ofte timer på det resultatet jeg får på 15 minutter) og drar kniven fram og tilbake til jeg er fornøyd. Etter dette er knivene mine så skarpe at hårene hopper av bare kniven rører huden.
En raskere måte å få den siste finishen på er å montere et poleringshjul på en drill, før man setter den inn med polervoks og starter poleringen. Da er det gjerne ferdig polert etter mindre enn 5 minutter. Veldig lettvint, billig og effektivt. Jeg bruker ett poleringssett fra Biltema til 40 kr.
Glenn, om det er ett råd jeg kan gi deg: Legg bort fila og kjøp noen slipesteiner av god kvalitet! Jeg kan anbefale Lansky, de fungerer like bra på frihånd som i jigg. De tar også mye mindre plass enn en vanlig benkeslipestein. Du får også veldig fine bryner(arkansasstein, diamant, vanlig naturstein, etc), opp til ca 2000 grit, og da skal det veldig lite "stropping" til før eggen er perfekt. Kan fint speile meg i nesten alle kniveggene mine
Spyderco, Smith's, Gatco, Egde Pro og andre har også mye fint. Har hørt mye bra om japanske vannsteiner, men de er gjerne ganske mye større og tyngre enn steinene fra Lansky, og de slites raskere etter hva jeg har forstått.
Knivsliping er lett nok å lære, men samtidig er det vanskelig å gjøre det virkelig bra.
Kan lage en bildeserie/"how-to" om det er ønskelig.? Alle har behov for skarpe redskaper.
Pen dolk
Har et basis-sett fra Lansky, med jigg(17-30 graders vinkel. jeg bruker gjerne frihåndssliping på kniver med skandinavisk slipfase), en grov(ca 180 grit?), en medium(ca 420 grit), en fin stein(rett over 600 grit) og en triangulær stein for sliping av serraterte egger. Jeg bruker dette settet til å sette opp en god egg på kniven, slik at den skjærer papir og hår uten store problemer. Når dette er gjort bruker jeg en lærbit limt fast på et stykke treverk. Jeg gnir polervoks inn i læret (dette er nødvendig for at læret skal polere effektivt, bare lær bruker ofte timer på det resultatet jeg får på 15 minutter) og drar kniven fram og tilbake til jeg er fornøyd. Etter dette er knivene mine så skarpe at hårene hopper av bare kniven rører huden.
En raskere måte å få den siste finishen på er å montere et poleringshjul på en drill, før man setter den inn med polervoks og starter poleringen. Da er det gjerne ferdig polert etter mindre enn 5 minutter. Veldig lettvint, billig og effektivt. Jeg bruker ett poleringssett fra Biltema til 40 kr.
Glenn, om det er ett råd jeg kan gi deg: Legg bort fila og kjøp noen slipesteiner av god kvalitet! Jeg kan anbefale Lansky, de fungerer like bra på frihånd som i jigg. De tar også mye mindre plass enn en vanlig benkeslipestein. Du får også veldig fine bryner(arkansasstein, diamant, vanlig naturstein, etc), opp til ca 2000 grit, og da skal det veldig lite "stropping" til før eggen er perfekt. Kan fint speile meg i nesten alle kniveggene mine
Spyderco, Smith's, Gatco, Egde Pro og andre har også mye fint. Har hørt mye bra om japanske vannsteiner, men de er gjerne ganske mye større og tyngre enn steinene fra Lansky, og de slites raskere etter hva jeg har forstått.
Knivsliping er lett nok å lære, men samtidig er det vanskelig å gjøre det virkelig bra.
Kan lage en bildeserie/"how-to" om det er ønskelig.? Alle har behov for skarpe redskaper.
Pen dolk