Side 13 av 14

Re: Mjød

Lagt inn: 03 aug 2014, 22:38
av Are
Har sammen med noen venner satt to runder mjød i helga. En smaksatt med rabarbra (veldig soent) og en med solbær. Sistnevnte ble også kraftig rødfarget. Spent på resultatet.

Re: Mjød

Lagt inn: 03 aug 2014, 23:30
av Christian
Veldig spennende at hjemmebrygging er så populært for tiden. Jeg håper det blir forsket litt på gjærtyper også. Jeg har holdt meg til hetvinsgjæren fra europris en så lenge, men i kirsebærmjøden jeg satt i går brukte jeg en turboneger som jeg lot ploppe litt for seg selv før jeg hadde den oppi. Det er nesten så det bruser i vannlåsen :-P men en så kraftig gjæring vil nok ha en annen virkning på dannelsen av aroma osv. Gjærtyper har ihvertfall mye å si for smak i ølbrygging.

Re: Mjød

Lagt inn: 04 aug 2014, 10:52
av dagsunde
Jeg har en teori der...
At de sk. "Turbo" gjærtypene gir en slags hard/rå alkoholsmak som vanligvis ikke er ønsket.
Hvertfall hvis man lar de gjære ut ved for høye temperaturer (22+)...

Hadde vært gøy å satt noen nøytrale batcher, med for eksempel hetvinsgjæren til Europris, delt den opp i 4 5-litere,
og latt de gjære ut ved hhv. 12, 16, 20 & 24 grader...

Re: Mjød

Lagt inn: 04 aug 2014, 11:28
av Allan
Nå er denne diskusjonen blitt såpass avansert at jeg har lite å bidra med...men, jeg satte en nøytral sats med hetvinsgjæren til "Ævropris" i vår. Jeg veit jo sjølsagt ikke hvilken temperatur den gjæra ved. Panelovnen sto på 20º men huset har pasert 100 år med god margin, så temperaturen faller en del om natta når det er kaldt ute osv.. men tilbake til produktet: uten å være tilsatt noe spesielt smakte den stort sett bare honning, og etter min meining var det ikke lett å kjenne smak av alkohol, så den var ganske lett å få ned. Og dermed litt farlig, noe både jeg sjøl og andre har erfart.

Re: Mjød

Lagt inn: 04 aug 2014, 12:51
av Christian
Er du sikker på at den gjæra ferdig? Den første dunken jeg satt slutta å ploppe lenge før den var ferdig. =honningvann

Re: Mjød

Lagt inn: 04 aug 2014, 13:02
av dagsunde
Det kan man kun vite ved å måle specific gravity (SG) før gjæring, og etterpå.
Det gjøres med en oeschle vekt.

Re: Mjød

Lagt inn: 04 aug 2014, 13:31
av Christian
Og ja, det er lurt å bruke en sånn ;-)

Re: Mjød

Lagt inn: 05 aug 2014, 10:57
av Christian
Turbogjær indeed! 5l med mostvekt på 60 gjæra ut på 3 dager!

Re: Mjød

Lagt inn: 05 aug 2014, 21:15
av dagsunde
Kan'ke værra sunt! :shock:

Re: Mjød

Lagt inn: 05 aug 2014, 22:54
av Christian
Tror nesten ikke på det sjøl... Trodde den bare hadde stoppa, men mostvekta viser 0 :shock:
0 til 7.8% på tre dager! Ghettomjød :roll:

Nå er det klarning og lagring for å se om det blir no drekkandes :wink:
Akkurat nå smaker det som møkkete husholdningsaft med en undertone av ketsjup :roll:

Re: Mjød

Lagt inn: 26 okt 2014, 19:12
av Espenny
Da var mjøden i dunk....!
Hei forresten! Ingen bueskytter her,men hobbybrygger av vin for mange år siden, og smakte mjød for første gang i Danmark i sommer! Da var det gjort gitt!!Etter 4-5 flasker med polmjød(for å få flasker til mjøden) ble det bestemt at her skal det lages mjød sjøl! Surfa rundt og turte ikke starte helt før ett par dager siden.
Helt streit mjød uten noe dikkedarier.
4 kg honning og 1kg sukker på 25 liter, sikkert alt for lite men det finner vi ut!
Blomsterhonningen som vist på bildet lengre opp, og europris sin hetvinsgjær. Kun prøveprosjekt så vi får se.
Oechsle på 62(på oechslevekta)!
Så lurer vi på om en pose gjær er nok??Står jo på posen at 5 gr er nok til 25 liter,men......?
Har stått i to døgn snart, og det plopper ca 6-7 ganger i minuttet.
Hørte naboen som driver ølbrygging sa at plopping hadde ikke så altfor mye med gjæringa å gjøre. Hadde hørt at når det slutta å ploppe var det ferdig gjæra, men det var vistnok ikke tillfelle sa han. Kunne vist gjære lenge etter at ploppinga var ferdig.

Men time will show!!Får bare vente å se åssen detta blir!:)

Re: Mjød

Lagt inn: 27 okt 2014, 00:06
av dagsunde
Teoretisk er gjæringa ferdig når vekta viser 0- -5.
Da er det nemlig tomt for sukker/honning.
For hver 7 grad vekta synker, har du fått 1% alkohol.

Re: Mjød

Lagt inn: 27 okt 2014, 21:05
av Espenny
Så teoretisk sett,om 5gr med gjær holder, og med en OG på 62, får jeg mjød på 8-9 %.....!
Lukter ikke ille,smaker heller ikke illenå etter 3 dager!Masse kullsyre som kom idag da jeg rista.
Steike detta blir spanande!!
Tenkte å sjekke vekta igjen en gang i denne uka.
Er det mulig å tilsette mer sukker/honning(les:søtstoff) for å høyne alkoholprosenten? Og evt når bør dette gjøres.Vil jo ha en restsødme på greiene og så det ikke snurper seg i kjaften!

Re: Mjød

Lagt inn: 27 okt 2014, 22:05
av valros
Hei espenny

Du kan etter fylle på med søtning(honning) når som helst. Mål OG før du har det i og mål etter. Trekk ifra gammel OG med ny OG og du får hvor mye du har økt OG graden. Det ble kanskje vanskelig å forstå men: er OG 40 før og 50 etter har OG blitt høynet med 10 og med dine 62 fra før er totalen 72. For å få søt mjød som du vil ha kan du brukre gjærstopp når den er gjæret ferdig og la det stå i noen dager, dette dreper den gjæren som er igjen. etter dette kan du søte mjøden etter ønske uten at den starter igjen. OG deles på 7.4 for å få alkohol %, dine 62 blir 8.37% hvis den går i 0.

Mvh

Valros

Re: Mjød

Lagt inn: 30 okt 2014, 00:13
av Espenny
8,37%?Steike jeg må på butikken å kjøpe mer honning skjønner jeg ja!!!;)
Skjønte den med OG før og etter.Trenger ikke vanne ut honningen heller da regner jeg med?Bare få den flytende nok og hive i? Stått i 5 dager og smaker fortsatt ikke vondt!
Har lest at en bør riste for å få ut kullsyra som dannes under gjæringa, og tilføre oksygen.Dette gjelder i allefall på vinsetting.Gjelder dette mjød og(er vel en slags vinsetting dette og)?