se også vikingtid.no vi skal ha vårt neste NM i Kaupang 2007.
Ta med bue og teskje...hr arkeolog..

Moderator: GreenMan
I år 911 var normannerne i Normandie vikinger fra nord, men ved invasjonen av England i 1066 var normannerne franske etter å ha vært bofaste og assimilert i Nord-Frankrike i rundt 150 år. I denne perioden var det en stor krigsteknologisk utvikling i Normandie med bl.a. eksplosiv borgbygging som førte til endrede taktikker, som igjen førte til at normannerne ganske greit kunne feie over det festningsteknologisk akterutseilte England. Selv om det kan være spor av vikingtidens krigskunst hos normannerne på Bayeux-teppet, er de slett ikke representative for nordisk krigskunst, i den grad man kan stole på framstillingene på teppet i det hele tatt.Torgisl Reidarson skrev:PS. Are: I følge Aschehoug & Gyldendals leksikon: sitat: "Normannere (dvs menn fra nord) var, ved siden av "daner", vesteuropeernes navn på vikingene. I Frankrike brukes "nordmanns" om innbyggere i Normandie, etter vikingene som kom dit med Rollo (Gange Rolf) i 911 ..... osv
Jeg prøver ikke å framstå som akademisk, jeg er akademisk, og akter å fortsette med det. Hermeneutikken, tolkningskunsten, er en vanskelig kunst. Jeg kommer med mine innspill for å hjelpe, ikke for å rakke ned på folk eller for å framstille meg selv som smartere enn alle andre. Jeg ønsker at vi sammen skal finne svar som vi kan ha tillit til. Derfor sier jeg ifra når jeg har kunnskap som er relevant for temaet, og påpeker svakheter i argumentasjoner og tolkninger.Torgisl Reidarson skrev:Ja, hva kan vi egentlig stole på, Bøck? Å fremstå som ”akademisk, seriøs og kritisk” til Bayaux teppet og f.eks Snorre er ganske lett. Hva er sant innen hermeneutiske forklaringer?
Men for å kunne sammenligne oss med andre er det vel ingen grunn til å gjøre ting annerledes for å være annerledes heller? Det er vel ikke usannsynlig at en bueskytter i hine hårde, i en situasjon der det kunne bli aktuelt å skyte fort, hadde en pil klar på strengaBøck: "jeg ser ingen grunn til å etterstrebe internasjonale regler for internasjonalismens skyld."
Helt enig! Problemet er at reglene ekskluderer noen stilarter, og det mener jeg vi bør unngå.Odd sier "Altså ønsket vi å stresse skytesituasjonen, uten å endre vesentlig på skyte stilen. Ikke inføre en egen stilart!"
" Enig i det også. Enten pil på strenga, eller ikke røre. Men jeg ville gå for pil på strenga, for å få et bedre sammenligningsgrunnlag med store utland. Jeg kan ikke se noe historisk belegg for at det ene er mer korrekt enn det andre. Til Jadda: Jeg sliter også med 5-6 piler i buehanda. Men, man holder de man klarer å holde, og tar en ny neve fra koggeret når det er tomtJorarn: "I hurtigskyting er marginene såpass små at reglene for start og stopp må være krystallklare."
Nå har jeg lest gjennom langbuelaget sine sider, og jeg finner ikke denne målsettinga. Tvert imot finner jeg dette: "INTENSJONSBESKRIVELSE: Med "Historisk bueskytterklasse" menes alle verdens buetyper som man kan finne beskrevet i historien tilbake før 1940.....Bøck: "Hvorfor skal vi søke å finne internasjonale regler for hurtigskyting hvis NL har som mål å bruke lokal/regional historisk tradisjon? "
Nå står selvfølgelig NH fritt til å arrangere en "årets vikingbueskytter" konkurranse, men navnebruken her skaper litt forvirring. Er det meninga at "Historisk Bueklasse" framover skal snevres inn til vikingtid/engelsk middelalder? Og at tilogmed ting rett over fjorden (Normandie) skal være ekskludert? For min del vil jeg herved si meg rykende uenig i det, og støtte intensjonsbeskrivelsen til NL. Det vi da må finne ut av framover er om et "Historisk" NM skal støtte opp under en felles forståelse, av "Historisk Bueskytterklasse", eller om vi skal splitte opp i forskjellige klubber for engelsk langbue, hornbue, vikingbue, indianerbue, kyodo og sprettert, med hver sine norgesmesterskap? Eller om vi som et lite miljø skal kunne skyte sammen, på tross av at vi alle har våre særinteresser. Jeg stemmer for det siste!Odd: "en "LITEN" del av en konkuranse som heter "årets historiske bueskytter". I denne konkuransen er det historisk korekthet som er vektlagt, og det er Nordisk og Engelsk vikingetid og middelalder som gjelder.", "Viste ikke at Kassai hadde noe med Nordisk middelalder å gjøre?" og: "Hurtig skyting med hestebuer ol. har ingenting med Nordisk og Engelsk Middelalder og Vikinge tid å gjøre, så lang jeg vet, men det er jo mulig jeg tar feil."
ARE: Men hovedpoenget er vel at de skytterne Jadda trekker fram jo er Normannere som verken kommer fra Norden eller England, men fra Frankrike som ligger lenger sør.
ps Apropos bueskytteren på Bayeux teppet. Er det lov å holde pilene i handa hvis de mangler bakerste halvdel?KVILJO: Men uansett om det er frankere, normannere eller vikinger på teppet, så kan man ikke utelukke at slikt utstyr/teknikker ble brukt her også. Det er ikke så langt herfra, og det er ikke slik at kulturene levde i noe vakuum. Kontakten nedover kjenner vi jo også til, så det kan vel være liten tvil om at slike elementer flyttet seg både opp og ned. Det krever ikke flytting av gjenstander ei gang.
Du må tilgi meg, men jeg oppfatta det som veldig nær en eksklusjon av noen stilarter, og det var vel den viktigste grunnen til at jeg skreiv innlegget.Odd: "en "LITEN" del av en konkuranse som heter "årets historiske bueskytter". I denne konkuransen er det historisk korekthet som er vektlagt, og det er Nordisk og Engelsk vikingetid og middelalder som gjelder.", "Viste ikke at Kassai hadde noe med Nordisk middelalder å gjøre?" og: "Hurtig skyting med hestebuer ol. har ingenting med Nordisk og Engelsk Middelalder og Vikinge tid å gjøre, så lang jeg vet, men det er jo mulig jeg tar feil."
Sist jeg overvar en bueskytterkonkurranse i Foteviken (var for bakfull til å delta selv) ble faktisk deltakerne beskutt!Lurz skrev:For det er fordi det er gøy, hvis ikke måtte vi som Jadda sier ha noen som skyter tilbake.