Bjørkebek?
Moderator: GreenMan
Forumregler
Når utstyr er solgt skal forfatter av innlegget endre tittelen til [solgt]forumtittel. Moderator har rett til å endre status etter en hvis stund. Ikke gjør en salgstråd til diskusjoner. Kun svar på tråden som har med salget å gjøre vil bli godtatt.
Når utstyr er solgt skal forfatter av innlegget endre tittelen til [solgt]forumtittel. Moderator har rett til å endre status etter en hvis stund. Ikke gjør en salgstråd til diskusjoner. Kun svar på tråden som har med salget å gjøre vil bli godtatt.
Bjørkebek?
Hvor får man kjøpt slikt?
Såvidt jeg har forstått er beket som selges på skinnlaaven.no fra furu? - den virker iallefall litt sprø når den blir kald, og av en eller annen grunn har jeg fått inntrykk av at bjørkebek er seigere og mer klissete?
Såvidt jeg har forstått er beket som selges på skinnlaaven.no fra furu? - den virker iallefall litt sprø når den blir kald, og av en eller annen grunn har jeg fått inntrykk av at bjørkebek er seigere og mer klissete?
Du finner en grundig berskrevet framgangsmåte om framstilling av bjørkebek her:
http://www.feuer-steinzeit.de/programm/pech.php
Jeg har også lest et sted at man ganske enkelt kan koke ut bjørkebark i en blikkboks over bål, men kan ikke innestå for metoden, da jeg ikke har prøvd den selv. Utkoket skal også være et særdeles probat myggmiddel, dog med den ulempe at det visstnok har en tendens til å svi av huden. Men da har man forsåvidt andre ting å bekymre seg om enn mygg ...
http://www.feuer-steinzeit.de/programm/pech.php
Jeg har også lest et sted at man ganske enkelt kan koke ut bjørkebark i en blikkboks over bål, men kan ikke innestå for metoden, da jeg ikke har prøvd den selv. Utkoket skal også være et særdeles probat myggmiddel, dog med den ulempe at det visstnok har en tendens til å svi av huden. Men da har man forsåvidt andre ting å bekymre seg om enn mygg ...
"And he was clad in cote and hood of greene.
A sheef of pecock arrwes, bright and keene,
.....
His arrwes drouped not with fetheres lowe,
And in his hand he bare a mighty bowe."
A sheef of pecock arrwes, bright and keene,
.....
His arrwes drouped not with fetheres lowe,
And in his hand he bare a mighty bowe."
-
- Nybegynner
- Innlegg: 13
- Registrert: 16 jun 2006, 01:17
-
- Nybegynner
- Innlegg: 13
- Registrert: 16 jun 2006, 01:17
Hvordan lage bjørkebek
Vi fikk tidligere i høst tak i ca 200 år gammel never. Hva bruker en slik never til? Vi fant ut at vi ville forsøke å lage bjørkebek, slik det var beskrevet her: http://www.feuer-steinzeit.de/programm/pech.php
Sist søndag satte vi igang. Vi hadde lite utstyr. 2 panner og en stekepanne.
En liten panne ble gravet ned, en stekepanne ble dunket rundere i bunnen, og boret et hull i. En gryte ble stappet full av never, og en rist fra engangsgrill holdt neveren på plass. Når alle de 3 hoveddelene var plassert oppå hverandre, stappet vi sand fra stranden rundt det hele.
Med andre ord, en sterk forenkling av hva de beskrev i lenken.
Det er tre viktige forenklinger i vårt forsøk:
Vi brukte bare en gryte under stekepannen med hull. Dette kan vise seg å være dumt når vi neste mandag skal koke massen inn, mtp at vi ikke har skilt mellom bek og flyktige væsker. Det vil vise seg. Bilder av det ferdige produktet vil bli lagt ut.
Den andre forskjellen var at vi ikke brukte leire rundt det øverste karet.
Det var intet problem viste det seg. Fuktig sand fungerte like bra.
Den tredje forenklingen var at vi etablerte bålet rett over gryten, og ikke vektla prinsippet om sterk varme hurtig rundt gryten.
Vi laget et bål, og lot det brenne i nærmere 2 timer, til det meste av glør var borte. Så fjernet vi glørne og sanden.
Resultatet ble bek, og vi var veldig fornøyd!
Konklusjon:
Har du lyst til å lage bjørkebek, få tak i never, fersk eller tørr.
Skaff deg 2 kokekar og en stekepanne. Pluss en rist fra eksvis engangsgrill.
Grytene og stekepannen må passe litt til hverandre. Det øverste karet må passe inni stekepannen, og da med litt klaring fra bunnen, slik at beket får tid til å renne ned i hullet. Pannen under må ligge innenfor stekepannen, slik at du unngår innsig av sand og liknende.
Nederste panne graves ned i bakke, i plan med overflate.
Stekepanne med hull plasseres over nedgravd gryte.
Gryte med never, lukket med rist, settes ned på stekepanne.
Sand eller lignende masse, dyttes inntil det hele, mens du holder press på øverste gryte, slik at du ikke får sand ol ned i nedgravd gryte og stekepannen.
Ellers lager du et bål, bruker litt tid, og da har du bek.
Her er utstyret vi brukte, og resultatet.
Her ser dere restene av neveren, fullstendig forkullet.
Jeg må nevne at Kviljo var med. Tror han er veldig enig i at dette var en vel anvendt søndag. Vi garvet skinn også, men det får være en annen historie.
Sist søndag satte vi igang. Vi hadde lite utstyr. 2 panner og en stekepanne.
En liten panne ble gravet ned, en stekepanne ble dunket rundere i bunnen, og boret et hull i. En gryte ble stappet full av never, og en rist fra engangsgrill holdt neveren på plass. Når alle de 3 hoveddelene var plassert oppå hverandre, stappet vi sand fra stranden rundt det hele.
Med andre ord, en sterk forenkling av hva de beskrev i lenken.
Det er tre viktige forenklinger i vårt forsøk:
Vi brukte bare en gryte under stekepannen med hull. Dette kan vise seg å være dumt når vi neste mandag skal koke massen inn, mtp at vi ikke har skilt mellom bek og flyktige væsker. Det vil vise seg. Bilder av det ferdige produktet vil bli lagt ut.
Den andre forskjellen var at vi ikke brukte leire rundt det øverste karet.
Det var intet problem viste det seg. Fuktig sand fungerte like bra.
Den tredje forenklingen var at vi etablerte bålet rett over gryten, og ikke vektla prinsippet om sterk varme hurtig rundt gryten.
Vi laget et bål, og lot det brenne i nærmere 2 timer, til det meste av glør var borte. Så fjernet vi glørne og sanden.
Resultatet ble bek, og vi var veldig fornøyd!
Konklusjon:
Har du lyst til å lage bjørkebek, få tak i never, fersk eller tørr.
Skaff deg 2 kokekar og en stekepanne. Pluss en rist fra eksvis engangsgrill.
Grytene og stekepannen må passe litt til hverandre. Det øverste karet må passe inni stekepannen, og da med litt klaring fra bunnen, slik at beket får tid til å renne ned i hullet. Pannen under må ligge innenfor stekepannen, slik at du unngår innsig av sand og liknende.
Nederste panne graves ned i bakke, i plan med overflate.
Stekepanne med hull plasseres over nedgravd gryte.
Gryte med never, lukket med rist, settes ned på stekepanne.
Sand eller lignende masse, dyttes inntil det hele, mens du holder press på øverste gryte, slik at du ikke får sand ol ned i nedgravd gryte og stekepannen.
Ellers lager du et bål, bruker litt tid, og da har du bek.
Her er utstyret vi brukte, og resultatet.
Her ser dere restene av neveren, fullstendig forkullet.
Jeg må nevne at Kviljo var med. Tror han er veldig enig i at dette var en vel anvendt søndag. Vi garvet skinn også, men det får være en annen historie.
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"
__________________________
"Benda boga"
Re: Bjørkebek?
Den skinngarvehistorien venter jeg fremdeles på Hvilken metode benyttet dere? Fett eller bark? Hva slags skinn ble garvet?
Re: Bjørkebek?
Enig fortell