Poison Arrows , North American Indian Hunting and Warfare

Ønsker du å fortelle om en god (eller dårlig) bok, film eller annen litteratur om buebygging event. skyting. Kom gjerne med den her.

Moderator: GreenMan

Svar
MalaWolf
Mester
Innlegg: 1309
Registrert: 08 apr 2009, 17:54
Bosted: Hjemme
Sted: Oslo

Poison Arrows , North American Indian Hunting and Warfare

Legg inn av MalaWolf »

Noen som har lest denne boka? Evt. kjenner til den?

http://akademika.no/node/9145406?ref=related_books
Omtale fra Nielsen Bookdata
Biological warfare is a menacing twenty-first-century issue, but its origins extend to antiquity. While the recorded use of toxins in warfare in some ancient populations is rarely disputed (the use of arsenical smoke in China, which dates to at least 1000 BC, for example) the use of 'poison arrows' and other deadly substances by Native American groups has been fraught with contradiction. At last revealing clear documentation to support these theories, anthropologist David Jones transforms the realm of ethnobotany in Poison Arrows.Examining evidence within the few extant descriptive accounts of Native American warfare, along with grooved arrowheads and clues from botanical knowledge, Jones builds a solid case to indicate widespread and very effective use of many types of toxins. He argues that various groups applied them to not only warfare but also to hunting, and even as an early form of insect extermination. Culling extensive ethnological, historical, and archaeological data, Jones provides a thoroughly comprehensive survey of the use of ethnobotanical and entomological compounds applied in wide-ranging ways, including homicide and suicide.Although many narratives from the contact period in North America deny such uses, Jones now offers conclusive documentation to prove otherwise. A groundbreaking study of a subject that has been long overlooked, "Poison Arrows" imparts an extraordinary new perspective to the history of warfare, weaponry, and deadly human ingenuity.
jamar
Mester
Innlegg: 204
Registrert: 04 mar 2008, 21:03
Sted: Tromsø

Re: Poison Arrows , North American Indian Hunting and Warfar

Legg inn av jamar »

Pussig - trodde jeg fulgte med på alle trådene. Så ikke denne forespørselen din før nå, Malawolf. Fikk den i presang av fruen (en akademisk kjærlighetserklæring), og har lest den mer eller mindre til ende. Skal se om jeg ikke kan hekle sammen et resymmé i løpet av helga. Boka er imidlertid skrevet fra en sos.ant.-synsvinkel, så hvis du drømmer om en lettvint og giftig oppskrift kan du glemme akkurat dét. Mer følger...
mvh jamar
MalaWolf
Mester
Innlegg: 1309
Registrert: 08 apr 2009, 17:54
Bosted: Hjemme
Sted: Oslo

Re: Poison Arrows , North American Indian Hunting and Warfar

Legg inn av MalaWolf »

Morsomt at du har kikka på den :)
Var den god??
jamar
Mester
Innlegg: 204
Registrert: 04 mar 2008, 21:03
Sted: Tromsø

Re: Poison Arrows , North American Indian Hunting and Warfar

Legg inn av jamar »

Måtte plukke den frem igjen for å gjøre dette litt systematisk. David E. Jones er professor i sosialantropologi, og det gjøres allerede i den innledende ansvarsfraskrivelsen klart at boken er et arbeid innenfor etnografi, ikke i toksikologi. Med få unntak er ikke noen de påståtte oppskriftene belagt med resultater fra laboratorieforsøk.
Jones’ prosjekt om giftpiler er egentlig et spinoff-produkt fra et tidligere og større arbeid om indianeres bruk av panser under krigføring. Med henblikk på utformingen av Poison Arrows, kan man mistenke ham for å ha ristet dette ut av skrivebordskuffen et øyeblikk han ble bedt om å publisere mer for å få forlenget sitt engasjement. Den fremstår på mange måter som kuriøse ”leftovers” som ikke hadde sin naturlige plass i fremstillingen om pansring.
Bokens berettigelse er at man tidligere på det nærmeste skal ha avvist at nordamerikanske indianere brukte giftpiler. Jones viser til en rekke eldre kilder og omtaler der bruken av giftpiler er omtalt, en del av dem interessante og noen utvilsomt også pålitelige. Forfatteren begynner med en oversikt over ikke-militære plantegifter som skal ha hatt ulik ondsinnet eller medisinsk bruk blant indianere. Deretter følger et kapittel om gift til piler i tidligere tiders samfunn andre steder i verden. Først i kapittel 4 kommer han til poenget – indianere i Nord-Amerika og bruken av pilgift. Dette er på tyve sider. Hovedteksten som helhet er 67, så man må vel kunne si at han har brukt mye plass på utenomsnakk i forhold til hva ingressen sier at boka handler om.
En gjennomgående svakhet i arbeidet, er at mangel på toksikologisk kunnskap gir boken en mytologisk slagside. Det er for eksempel ikke interessant om et planteekstrakt eller en oppskrift faktisk ER dødbringende giftig, det har Jones ikke brydd seg om å ta rede på – for Jones er det av større relevans at indianerne TRODDE at den var det. Det går i grenseland mot medisinmannens rolle som sjaman og magiker, og dermed dreier boken seg i like stor grad om religion og tradisjon, som om faktisk kunnskap om gift. (dette er riktignok områder som ikke lar seg skille klart i eldre tiders verdensanskuelse. I Europa skilte fx ikke den religiøse filosofien og naturvitenskapen ordentlig lag før et sted mellom Thomas Aquinas og Galilei.) En del oppskrifter kan godt ha hatt militær anvendelse ved ganske enkelt å spre frykt blant sine motstandere, fordi noen av blandingene unektelig må ha gitt betennelser med dødelig utgang. Dette kobles av Jones også til behovet for pansret beskyttelse som han har dokumentert tidligere. Noen momentan effekt av disse giftene er det imidlertid vanskelig å se. Her er lite som kan brukes mot en angripende puma. Likevel er det med et visst grøss man leser følgende resept: man rører en pulverisert blanding av klapperslangegift, edderkopper og div. andre insektkryp i milten fra en hjort, som man så graver ned til den er tilstrekkelig råtnet. Den kan da smøres på pilspissen og er klar til bruk. Resultatet av å få en slik blanding i blodbanen selv fra et streifsår, må ha gitt infeksjoner med til dels dødelig utgang, og kan således klassifiseres som biologisk krigføring. Tror imidlertid at helst at det var sykdom som var avgjørende heller enn den rent toksikologiske effekten.
I det etterfølgende appendixet lister Jones opp ulike giftblandinger som skal ha vært i bruk blant de forskjellige indianerstammene. Dette er kuriosa, men ikke helt uten underholdningsverdi.

Dette ble en ikke spesielt positiv omtale, men selv fra et sosialantropologisk perspektiv synes jeg boken tar litt lettvint på sitt eget prosjekt.

mvh jamar
MalaWolf
Mester
Innlegg: 1309
Registrert: 08 apr 2009, 17:54
Bosted: Hjemme
Sted: Oslo

Re: Poison Arrows , North American Indian Hunting and Warfar

Legg inn av MalaWolf »

Flott at du tar deg tid til en slik grundig tilbakemelding :)

Takk!
Svar