Side 1 av 14

Mjød

Lagt inn: 05 feb 2008, 18:54
av Sagitarius
Hei er det noen her på forumet som vet hvordan en lager godt mjød? eller er jeg helt på jordet når jeg spør :lol:

Bjørnar

Mjød

Lagt inn: 06 feb 2008, 00:10
av Stein
Her er nå en lenke:
http://hem.passagen.se/susbrom/MJOD.HTM

Kanskje moderator på Historisk gjenskapning har noen bedre oppskrifter?
(venter i spenning!)

Lagt inn: 06 feb 2008, 01:23
av Jadda
Har satt mjød for ett par månder siden, men har ikke fått smake produtet da det befinner seg oppi vømmøl og dalom. Bare husk på renslighet, kok alt av utstyr og ballonger vann og ingredienser godt før du har oppi hetvinsgjær. Vi kryddret mest med epler og brukte lynghonning og sommerhonning. 2,5 kg honning på 5 l vann.

Lagt inn: 06 feb 2008, 01:43
av nidrinr
Har laga endel mjød, og den enkleste av oppskriftene jeg bruker (som gir en meget god smak :) ), er som følger:

(regner med at du har bøtte m. lokk og gjærlås)

Det første jeg gjør er å koke opp ca 15 l vann. (Kan jukse med vannkoker)
Rør ut ca 2,5 kg honning og 2 kg sukker i det kokende vannet. (Evt. bare 4 kg honning, gir naturlig nok en sterkere honningsmak.)

Så fyller jeg på med kaldt vann til det er ca 23 liter i dunken med alt som til nå er blanda.

Neste steg er å vente til alt holder noe under kroppstemperatur (Stikker fingern nedi og ikke kjenner temp. forskj. fra luft.), for så å blande inn hetvinsgjær til 25 liter (Små poser, får dem bl.a. på eoropris).
Kan lønne seg å røre ut gjæren i et glass med samme tempeatur og helle det i dunken. Løser seg bedre opp på den måten.

Kan være en ide å skrelle og kutte opp et par epler som legges i, både fordi det gir god smak, og fordi det gjør at gjæringsprosessen får en "flying start".

Nå er i utg. pkt. alt klart hvis du kun vil ha et enkelt mjød, men mange liker å ha i noe ekstra urter el no for å gjøre litt ekstra ut av det. Selv bruker jeg å plukke og legge i 10- 15 hele mynteplanter mens det gjærer. Det gir en litt friskere smak, ikke bare søtsmak. (Kona har urtebed, så tilgangen på mynte er nærmest ubegrensa.)

Vil du ha ca 10% alkohol lar du dette klukke og godgjøre seg i 20- 25 dager på jevn temp (ca 18- 20 grader i rommet), vil du ha opp mot 20 % lar du det stå ca 35 dager. Lenger enn det er det sjelden noe poeng å vente, da øker du bare eddiksmaken..

Mjød er GODT :P

Lagt inn: 06 feb 2008, 13:32
av Jadda
nidrinr skrev:
Neste steg er å vente til alt holder noe under kroppstemperatur (Stikker fingern nedi og ikke kjenner temp. forskj. fra luft.),
Her vile jeg ha brukt ett termometer som er rengjort. Det finnes mye rare bassilusker, sopp og gjær på fingrene som kan infisere den hærlige blandingen av sukker vann og honning. Villgjær gir ublu smak.

Lagt inn: 06 feb 2008, 14:24
av nilstor
Mjød er en meget lumsk drikk, den er søt og god, og det er vanskelig å kjenne hvor sterk den er. Et moderat inntak av mjød forårsaker svært få følbare rustegn, hodet er klart og alt er flott. Men når du reiser deg opp, vil du sannsynligvis oppdage at knærne er helt gummi! Forsiktighet tilrådes!

Vi skal dessuten huske på at i mjødrus er det lett å gi lovnader det kan være vanskelig å stå ved senere .... Jeg minner bare om hva som skjedde med Bue Digre, Palnatoke og andre kjekke jomsvikinger da de gode og fulle av mjød lovte å ta rotta på Håkon ladejarl. Fra deres synspunkt ble slaget i Hjørungavåg i 986 en heller traurig affære.

Derfor: Vis måtehold!

Lagt inn: 06 feb 2008, 14:37
av nidrinr
Også en mulighet, dersom du har et :wink: (Ang. termometer)

Lagt inn: 06 feb 2008, 14:38
av nidrinr
Er forresten også en mulighet å øke mengden honning om ønsket.

Lagt inn: 06 feb 2008, 15:40
av nidrinr
Kom forresten på at det også er lurt å avslutte med gjærstopp.

Skal prøve å sette mjød med lønnesirup til våren, for å se hvordan det blir.

Men det er som nevnt en lumsk drikk, og det anbefales å reise seg i blant mens det inntas. (Hodet kjennes ikke surrete ut før det er for seint hvis inntaket kun foregår sittende, mulig man må erfare dette.. :oops: )

Lagt inn: 06 feb 2008, 17:17
av Sagitarius
Takker, her var det mye info, rent utstyr er jo en selvfølge, bryggedunker og slikt :oops: og som det sies havamål:

Inkje so godt
som godt dei segjer
er øl for manna-ætt.
Di meir du drikk,
di mindre vit
mun du i hausen hava.

Bjørnar

Lagt inn: 06 feb 2008, 23:28
av ingos
Blir jo tørst av å lese alt dette og det spørs ikke om dette må prøves:-) Passer jo veldig fint på en guttetur.

Lagt inn: 07 feb 2008, 00:04
av nidrinr
Det er veldig godt, og det kan anbefales å lage "lettmjød", som inneholder mindre enn 10 % alkohyler. Stort sett gir det hyggeligere kvelder, i alle fall om det er folk som ikke er vant til å drikke mjød med i laget.. :)

Vi lager også ofte noe vi kaller "mjød-te" her hjemme. Ca 1 liter vann kokes opp, rør inn 2 ss honning, og tørka mynte (ment til ca 3 tekopper). Vi bruker også ofte å ha i kamille. Dette avkjøles, og resultatet er en drikk som kan minne om mjød i smaken, uten alkohol.

10 åringen hjemme elsker dette, og vi slipper mas om å kjøpe saft/ brus o.l :D

Lagt inn: 07 feb 2008, 00:33
av nilstor
Sitat nidrinr:
"Men det er som nevnt en lumsk drikk, og det anbefales å reise seg i blant mens det inntas. (Hodet kjennes ikke surrete ut før det er for seint hvis inntaket kun foregår sittende, mulig man må erfare dette.. )"

Dette synes meg å være et meget godt råd! (Du snakker av erfaring, du også ...?)

Lagt inn: 07 feb 2008, 00:38
av nidrinr
Jepp, og det rare er at man ikke lærer etter første erfaring heller, men etter flere.. :oops:

Lagt inn: 07 feb 2008, 00:47
av Sagitarius
Får vel begynne med mjød-te og bygge meg oppover til sterkere mjød :wink:
B