Side 1 av 2

Skyting på skjold

Lagt inn: 08 jul 2019, 00:50
av Ingis
Jeg har startet med et lit skjold-prosjekt, hvor jeg vil testskyte med historiske pilspisser. Skjoldet tar utgangspunkt i "viking-skjoldene", som hadde en tykkelse fra 6-8 mm og dekket med råhud på begge sider.
Bilde

8 mm furubord skal limes sammen med trelim.

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 08 jul 2019, 00:53
av Ingis
Bilde

Bordene er limt og skrudd fast. :D

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 08 jul 2019, 09:51
av Jæger
Dette her blir spennende!
Følger med, takk for at du deler Ingis :D

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 08 jul 2019, 19:06
av Are
Blir spennende å se resultatet. For mange år siden leste jeg en artikkel om eksperimentell arkeologi der noen hadde prøvd tilsvarende. Mener å huske de brukte en langbue av barlind på rundt 60#. Skutt med vikingspissrr mot skjold og en gris. Mener å huske at skjoldet holdt ganske bra.

Mener å huske å ha lest at lind og gran var det vanlige materialene å lage vikingskjold av. Men jeg har ikke fulgt med i timen de siste årene. Så det er mye som har gått meg hus forbi. Brukte de furu i skjold?


Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 08 jul 2019, 21:55
av Oddbjørn
Nyeste undersøkelser viser at de ikke brukte råhud, men garvet skinn. Analyser har vist lammeskinn, hjorteskinn og kalveskinn rundt kanten.
https://forskning.no/arkeologi/na-vet-v ... ut/1352482

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 16 jul 2019, 15:19
av Lurz
Hedeby 100# ? Blir spennende å se....

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 05 aug 2019, 23:47
av Ingis
Bilde

"Skjoldet" tar form. Nå er det limt råhud fra elg på begge sider og skjoldet er utskjært. Størrelsen er på litt over 50 cm i diameter, som jo er en del mindre enn størrelsen på et ordinært viking-skjold.
Planen videre er å montere håndtak og sy råhud rundt kanten. Har ikke bestemt meg for om jeg skal montere skjold-bukle siden det kun er et testskjold for bueskyting, men kanskje greit å lage det fullt ut. Skjold med merker etter pilspisser kan jo være tøft. :D

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 06 aug 2019, 09:52
av Jæger
Knallbra, Ingis. Gull for forumet :D

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 15 aug 2019, 23:16
av Ingis
Bilde
Da har jeg endelig kommet i gang med råhudsforsterkning rundt skjoldet. Burde brukt råhud til syingen, men valgte hampetråd da dette var lettere tilgjengelig.

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 15 aug 2019, 23:20
av Ingis
Bilde
Da er skjoldet ferdig sydd. Ikke spesiellt pent, men det er ikke det viktigste med prosjektet.

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 15 aug 2019, 23:29
av Ingis
Bilde
Da er skoldbuklen på plass og kun håndtak står igjen. Skal bli spennende å se hva det tåler av piler etterhvert. Burde kanskje male det før testing.
Er litt usikker på hvilke type pilspisser jeg skal benytte. De bør kanskje relateres til vikingtid, og da er jo brynjebryter en selvfølge, men en skjærene spiss kunne også vært gøy å teste- Hva mener forumet?

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 15 aug 2019, 23:44
av HEO
Jeg synes hvert fall du skal prøve spisser med tange.

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 16 aug 2019, 00:03
av Jæger
Høres bra ut. Jaktspissene fra vikingtid som har smeltet frem i fjellheimen kan muligens brukes som eksempler på spisser som også kunne ha vært brukt i strid?
Kanskje se litt etter i Fabregds Pilefunn fra Oppdalsfjella og en titt på unimus sine sider.
Og så har man jo skriftlige kilder på flein, altså spiss med mothake(r). Litt usikkert på om vi har funnmateriale som kan fortelle mer. Det smeltet nylig frem en nydelig en men jeg mener den er datert litt tidligere.
Lenke til den sistnevnte med flat tange, det peker nok mot pre-vikingtid. Samt at det nevnes en liknende fra 600-tallet i innleggene.
Hvis du tenker å utføre testen på et sted flere av oss er s(NM eller denslags) så kan du kanskje få lånt diverse piler for anledningen?

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 18 nov 2019, 22:10
av Ingis
Bilde
Et utvalg av piler som skal skytes mot skjoldet. Brynjebrytere, en smal bladspiss og to beinspisser.

Re: Skyting på skjold

Lagt inn: 18 nov 2019, 22:22
av Ingis
Bilde
Pilene ble skutt fra ca.15 meter med en 45# bue. Skjoldet var opphengt i fleksible tauoppheng.
Pilen med "Brynjebryter" i bein røk i skaftet, men trengt 1 cm inn i skjoldet. Den smale bladspissen fikk en merkelig krøll da den traff skjoldet.
Av brynjebryterene var det den tynneste spissen som trengte lengst gjennom. Den andre pilen med bladformet beinspiss trengte gjennom skjoldet, men ikke mer enn ca 1 cm.