Side 1 av 2

Ask eller eik?

Lagt inn: 25 mai 2006, 17:46
av Mads
Hei

Jeg har tenkt å lage ei langbue, også veit jeg ikke hva som er best å bruke av eik å ask?

Lagt inn: 25 mai 2006, 20:10
av Amund
Viss du skal lage en heltrebue så er ask best.

Lagt inn: 26 mai 2006, 19:04
av Are
Ask er klart det vanligste å lage heltrebuer av, men jeg vet ikke om det er det beste :wink: Det går fint an å lage av eik også. Lagde meg en eik langbue for en stund siden. Lagd av plank av amerikansk hviteik, med fingerskjøt i grepet, forholdsvis rektangulært tverrsnitt, Rundt 19 kg trekkstyrke. God å skyte med.

Lag en av hver, og finn ut hva du liker best selv.

Lagt inn: 26 mai 2006, 19:09
av GreenMan
Har du begynt med kilo nå a Are?

Min erfaring er at ask er enklere å ha med å gjøre, mens eik kan være litt småkødden. Ihvertfall når det gjelder å se årringer o.l. Den beste buen jeg selv har laget er et laminat av hickory og rødeik. Ryggen er hickory og buken eik. Pen og se på, litt tunge lemmer men god til blinkskyting.

Det finnes en dansk jernalderbue som er i D-snitt av eik. Så det er fullt mulig å bruke det treslaget til buer.

Lagt inn: 26 mai 2006, 21:49
av Kviljo
En med peiling på et amerikansk flight-forum mente at hvit eik var skikkelig gode greier. Bedre enn hickory også faktisk.

http://www.flightarchery.com/forum/inde ... opic=135.0

Er forsovidt enig i at ask er greiere å jobbe med, ikke så hardt og flisete. Men det er nok viktigere å finne et godt emne med tykke årringer enn å velge mellom ask og eik.

Lagt inn: 26 mai 2006, 23:53
av Kyujin
GreenMan skrev:Har du begynt med kilo nå a Are?
Han var da ikke på et kyudoseminar for ingenting.

Men alvorlig: Hvis vi kan bruke g og kg, i stedenfor , rin, fun, momme, kin og kwan innenfor en levende japansk tradisjon, hvorfor ikke dere? Det er da ikke engelsk bueskyting dere driver med?

Lagt inn: 16 okt 2006, 19:57
av Hærulfr
Tja, fikk låne en bue i helgen.............er det noe som heter buebasille?

Ser her at eik vil duge som emne. Nå har jeg en hel haug med 2"x4" (eik) i forskjellige lengder. Bortsett fra årringene, er det noen som har noen råd hva jeg skal se på/etter når jeg velger ut et emne. Ellers så har jeg sett 21x95 i eik på Byggkjøp. Vil 21mm være tykk nok?
(Har en del rogn i hagen, men som de fleste er jeg nok ikke talmodig nok til å vente til den er tørket.)

Såvidt jeg har forstått så er en langbue vanligvis sånn ca. kroppslengde. Hvilke konsekvenser har det hvis jeg evt. lager bue 'vesentlig' lengre (evt. tykkere).

Og, for nå, det siste spørsmålet. (Håper jeg ikke banner i kirka.) Er det noen som har en formening om å bruke en girvire (til sykkel, 1,1 mm) som sene?
Jeg regner med at belastningen på fingertuppene vil være høyere en ved mange alternativer, men som tidligere fjellklatrer vil jeg se på det som overkommelig, sålenge det varer.
Hva med faren for å splitte pilen, siden 1,1 mm er vesentlig tynnere en en vanlig sene?

Lagt inn: 16 okt 2006, 22:12
av GreenMan
Hærulfr skrev:Tja, fikk låne en bue i helgen.............er det noe som heter buebasille?
Jupp det er det
Ser her at eik vil duge som emne. Nå har jeg en hel haug med 2"x4" (eik) i forskjellige lengder. Bortsett fra årringene, er det noen som har noen råd hva jeg skal se på/etter når jeg velger ut et emne.
Rettest mulig årringer. Men 2"x4" kan bli to fine langbuer det.
Såvidt jeg har forstått så er en langbue vanligvis sånn ca. kroppslengde. Hvilke konsekvenser har det hvis jeg evt. lager bue 'vesentlig' lengre (evt. tykkere).
Lengre - svakere men mindre belastning på treverket
Tykkere - sterkere
Kort fortalt så bør en typisk D-snitt bue være noe lenger enn skytteren. Lager duy en bue av løvtrær så kan det være en fordel å lage den bredere enn tykk. Men dette kan du sjekke litt rundt på forumet og i diverse litteratur. De som vanker her inne sprer gladelig om seg med sin oppbygde kunnskap.
Og, for nå, det siste spørsmålet. (Håper jeg ikke banner i kirka.) Er det noen som har en formening om å bruke en girvire (til sykkel, 1,1 mm) som sene?
Som sene regner jeg med at du mener streng. Jeg vil ikke anbefale metall på en trebue, men det går sikkert. Dessuten er det vanskelig å lage gode løkker på metall.

Lykke til og velkommen skal du være!

Lagt inn: 22 okt 2006, 16:55
av Hærulfr
Takk GreenMan,

har lagt eiken på is, og har startet med toved (har en tendens til å gjøre det vanskeligere for meg selv for så å finne ut at det er lurere å starte med noe enklere først) Dessuten har jeg kappet et rognebærtre for å ha noe å gjøre om et par måneder.
Stokken har en (liten) rygg, og jeg lurer på om det kan være noe i å splitte den slik at ryggen blir til ryggen på buen (sitter jeg da igjen med tre mer eller mindre ubrukelige emner?)

Tja, streng heter det vel, hvis vi ikke snakker om fisking, du har nok rett i at det er vanskelig å lage løkker, men jeg har tenkt å 'lodde' dem (for så å finne ut at det ikke nødvendigvis er så smart å prøve å være lur, hihi).

Har lest nå så mye om buebygging at jeg har begynt å miste oversikten. Men mye går vel i prøving å feiling, og bygge opp egen erfaring.

Jeg synes å ha sett en link et sted her på forumet til en (eller flere) PDF-fil om buebygging. Klarer ikke å finne tilbake til den.

???????

Lagt inn: 22 okt 2006, 17:33
av Griffin

Lagt inn: 22 okt 2006, 20:20
av Kviljo
Jeg har prøvd vaier som streng :oops: Det blir alt for tungt til at det blir effektivt, og buen blir mer som en slapp ustemt gitar :wink:
Men det er fint som tillerstreng.


Du burde splitte rogna slik at ryggen på buen blir så flat som mulig. Dersom ryggen buler veldig, blir midten veldig stresset, så tynne stokker av rogn passer helst til mindre kraftigere buer. Kanskje under 40 pund.

Ellers ville jeg ikke nølt med å spikke en bue av eikeplank. Bare finn den som har rettest mulig fibre, og la årringene være stående.

Lagt inn: 22 okt 2006, 21:36
av vargen
Min erfaring er at det ikke lønner seg å være for gjerrig på bueemnet. hvis du er i tvil om det bor en eller to buer i et emne: gå for en. Har brent meg et par ganger på å prøve å tyne mest mulig ut av stokker. Vent med det til du har et par buer "under beltet"

Hva flat rygg angår, så er det ikke alle som er enig med kviljo. Noen av Mary Rose buene f.eks var helt sirkulære i tverrsnitt.

Hvis du har lest endel om buemaking har jeg bare en ting å si:
Spikk i vei! det er ingen grunn til å vente. Kanskje går det ad dundas, men du har i alle fall lært noe av det. Skogen og trelasthandelen er full av bueemner. eller sagt på en annen måte: bueemner er det lett å få tak i, tid er det verre med. derfor: Peis på, så kaster du i alle fall ikke vekk tida.

Mvh
-Ole

Lagt inn: 22 okt 2006, 22:41
av Kviljo
...æhæ? :shock: Hvilken buemaker med beina planta på jorda i dag mener at buer bør ha rundt tverrsnitt for å fungere best? :D

Joda, en del av MR-buene har jo rundt tverrsnitt, og mange av de er visst lagd av mindre emner. Det kan jo i seg selv forklare runde rygger. Men her er det jo snakk om barlind, og barlind er vel det treslaget som er mest elastisk, og kan dermed tåle påkjenningene. Det er nok ikke effektivitet og sikkerhet mot brekk som er årsakene til at disse buene har rundt tverrsnitt.

Det er jo helt klart at buer med rektangulært tverrsnitt har kreftene bedre fordelt enn buer med rundt tverrsnitt, og dermed kan de rektangulære være lettere i egenvekt og ergo mer effektive eller sikrere mot brekk.

Nå må vi ikke spre pseudovitenskap her, hehe :P
:wink:

Lagt inn: 23 okt 2006, 18:54
av vargen
Pseudovitenskap?
Takk skal du ha...

Utover det er det 1 ting du faktisk har rett i: la oss ta denne diskusjonen i en egen tråd, det er ikke noe nye buemakere trenger å miste nattesøvn over

-Ole

Lagt inn: 24 okt 2006, 01:03
av Kviljo
Hehe, harde påstander krever hard skyts :P :D

Men når det er sagt, det går fint å lage rognebuer med runde rygger. Det er bare ikke så effektivt, og tynne emner er bedre egnet til lettere buer.