Side 1 av 1

Nybegynner

Lagt inn: 18 aug 2009, 12:32
av Jon T
Heisann folkens :)
sette ser kjempe spennende ut, har vært og sett på div tråder... noen forslag til en nybegynner bue? det er jo et hav med buer der ute dere spikker :)
eventuelt tresort som er lettest å få til, ja så lurer jeg også på hastigheten på disse buene? er det ca 250 fps? så fall er det kjempe bra :)
ja så lurer jeg på om tightbond limen er elastisk nokk til eventuelt laminerings prosjek. har ikke peiling på dette men setter pris på mange flotte svar hehe :)
hilsen Jon Tore

Re: Nybegynner

Lagt inn: 18 aug 2009, 16:23
av Moen
Langbue av ask er en god start. Om du har en fabrikk i nærheten som bruker ask, er du heldig. Spør folk rundt om. Utrolig hva folk egentlig vet...uten om at de vet at de vet noe som helst.. :? Ellers kan du kanskje få tak i en askelist hos Byggmakker eller lignende. Titebond er glimrende til bueprosjekter. Men det er også "vanlig" hvitt snekkerlim.. 250 fps hørtes veeeeldig mye ut.. PÅ www.langbue.no ligger en utmerket "oppskrift" på langbue.
Lykke til.

Re: Nybegynner

Lagt inn: 18 aug 2009, 19:53
av Christian
Lag bua av hva som helst og i hvilken som helst stil!
For du kommer til å lage flere og bedre buer etterpå uansett :mrgreen:

Re: Nybegynner

Lagt inn: 18 aug 2009, 21:52
av Moen
Joda, riktig dèt. Han kommer sikkert til å lage flere.. Men hvorfor ikke starte med en "sikker" bue? En bue som funker, og kan brukes samtidig med at du lager den neste.. Å lage en bue ut av noe som i utgangspunktet er håpløst, ser jeg på som bortkastet tid. Ikke er det så himla inspirerende å bruke tid på noe som ikke funker, heller.

Re: Nybegynner

Lagt inn: 19 aug 2009, 10:05
av Jon T
Tusen takk for svar :) i går var jeg i skauen hentet jeg meg et stykk trestamme av rogn ca 12cm ca 180 lang i diameter var en hekkans jobb å splitte stokken men klarte å gnage meg i gjennom den til slutt :)men etter jeg splittet stokken så fant jeg en kvist... ehhh har det noe hensikt å begynne å spikke på dette emnet? det knekker vel i kvisten? ja så et lite spørsmål til vist jeg grovutformer emnet når veden er rå hvor lenge skal det så tørke?
på forhånd tusen takk for all hjelp :)
hilsen jt

Re: Nybegynner

Lagt inn: 19 aug 2009, 13:27
av jamar
Litt vanskelig å vurdere uten å se bilde av emnet. Man kan jobbe seg rundt kvist-problemer, skjønt det krever litt pirk.
Når det gjelder tørking - jo tynnere treverk, jo kortere tørketid. Du grovspikker så nær den endelige buen som du tør, men ikke vær like eplekjekk som jeg har vært ved et par anledninger. Plutselig blir den ferdige buen 15 pund istedenfor 50 som du planla. Ville i alle fall gitt den et par-tre uker med tørking etterpå. Hvis den den plutselig begynner å følge strengen etter at du har testet den på tilleren, så er du for tidlig ute. La den hvile en stund til, evt også tørk den i spenn med en smule motbøy.
Lykke til!
mvh jamar

Re: Nybegynner

Lagt inn: 21 aug 2009, 23:02
av nidrinr
Om du bare skal ha noe å skyte med som funker fortest mulig, finn en 3-5 cm stamme av rogn, hassel, lønn, ask, alm eller hegg. Mange andre treslag som også duger, men disse er enkle å starte med.


1: Tørk stokken.
2: Merk av ca 12 cm som skal være handtak midt på, her tar du ikke av noe treverk enda. (Som guttunge lot jeg ofte barken sitte på.)
3: Fjern bark på resten av stokken uten å skade treverket.
4: Fra handtaket og ut bruker du ei god rasp, og skraper bort treverk på buksida av treet. (sida mot deg når du skyter) Skrap bort mer til nærmere tuppene du kommer, og like mye på hver side. Smal av i bredda mot tuppene om du ønsker. Når begge sider bøyer jevnt og likt, bruk ei finere rasp, så sandpapir om du gidder.
5: Om du vil kan du tynne sidene på grepet (handtaket)
6: Kjøp ei persiennesnor eller lignende og bruk som streng.

Denne oppskrifta var den jeg brukte som gutt, lært av bæssfar. Den funker bra, selv om den er meget enkel.
Da har du noe å skyte med, så kan du søke rundt på nettet etter buesider og oppgradere graden av avanserte prosjekter etterhvert :)