Side 7 av 14

Re: Mjød

Lagt inn: 18 okt 2009, 01:53
av nidrinr
Mjød er fantastisk 8)

Re: Mjød

Lagt inn: 19 okt 2009, 08:13
av Grauten
Bare husk at honning ikke skal varmes høyere enn ca 40 grader, for å bevare "godsakene" i honningen. Honning er like ømfintlig for varme som gjær. :wink:

Re: Mjød

Lagt inn: 20 okt 2009, 14:26
av dagsunde
En ting jeg lurer på ang. Mjød...

Skal mjød klares helt, og gjæringen stoppes før det flaskes,
eller gjør man som med øl, og ettergjærer på flaske for å få det kullsyreholdig?

Altså Øl eller vin?

Jeg liker virkelig smaken på mjøden min slik den er nå,
men en vekt på ca. 5 Ö, og en styrke på ca 11%... men den gjærer ennå...

--
Dag.

Re: Mjød

Lagt inn: 20 okt 2009, 22:11
av SilentG2
Tja

Nå har jeg enda ikke klart å lage mjød uten naturlig kullsyre og jeg har ikke brukt klaring i den, men brukt skikkelig gjørstopp.

Om dette er grunnet brønnvannet her på brøttum (forresten sendt til analyse) eller noe annet vites ikke.

Snart på tide å sette julemjøden

Re: Mjød

Lagt inn: 24 des 2009, 00:39
av SilentG2
Julemjøden er i boks og er ferdig på flaske med skikkelig kork.

Om noen lurer på hvordan smaken ble etter tilsettning av lurium så spør nidrinr

Jeg oppdaget forresten noe kult. Ved flasking så ble det litt bunnfal, men ikke mye, og om man åpner flaska (leses tar av korken) så bruser den og man får et mjød med naturlig kullsyre som nesten bruser over i flaska.


Noen som har en logisk løsning på dette?

Eneste som jeg har funnet ut av er at jeg bruker brønnvann som jeg har fått testet av NGU og det er HELT rent så jeg ikke koker vannet på forhånd. Denne gangen må det nevnes at jeg har brukt gjørstopp i to omganger så det kan ikke være dette.



Og en liten ting til... 3 flasker mjød med 13.5% skaper litt røre i hue... vær forsiktig

Re: Mjød

Lagt inn: 24 des 2009, 01:12
av nidrinr
:D

Re: Mjød

Lagt inn: 24 des 2009, 14:21
av nilstor
Nja, så lenge det dannes kullsyre, er det fremdeles igjen både sukker, og gjærsopp som kan spalte sukkeret til alkohol og karbondioksid, så du kan nok beklage deg på mye moro framover! Ettergjæring på flaske er mye benyttet i ølbrygging, og gir ofte et fantastisk godt øl, bl. a. er alt ekte trappistøl ettergjæret på flaske, i likhet med ølet fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet (sjekk forresten ut "Norwegian Wood " fra sistnevnte! Herlig øl med røyksmak!).

Jeg vet ikke hvilken virkning det kan ha på mjød - det funker så det suser på hjemmebrygget maltøl - men det er da et forsøk verdt? Hvis mulig, synes jeg du skal stikke unne et par-tre flasker, og teste en om en måned, den neste om to måneder, osv. Du holder oss vel underrettet om utviklingen?

God jul!

Re: Mjød

Lagt inn: 28 des 2009, 22:58
av SilentG2
av dette vidunderlige brygget har jeg igjen 6 flasker som jeg kan la være utover våren bare for å underette forumet om dette.

Forresten så fan t jeg ut her at den lokale kjøpmannen er en kjærnekar :)

Re: Mjød

Lagt inn: 29 des 2009, 03:36
av jamar
Nilstor har rett, men da bør man ha en oppskrift å følge. Jeg slurvet en gang med sukkermengden på en ølsats i studietida. Hadde ikke vekt og tok det på øyemål. Kvelden før jeg skulle på flyet hjem til mor og far, satt jeg og leste og ante fred og ingen fare idet det smalt i første flaska på kjøkkenet. Flaskene stod i en plastdunk, så jeg tenkte det bare var å tørke av de andre. Mens jeg sto der med tørkefilla smalt flaske nr. to. Jeg tenkte med gru på resultatet av førti flasker - fikk panikk og stormjekket samtlige med en gammel brødkniv (hadde ikke øljekk i heimen). Hva som var verst av ømheten over venstre pekefingerknoke og bitterheten over å helle ut 40 flasker øl i vasken har jeg fortrengt, men gjør dere selv en tjeneste: ikke overdriv sukkermengden på ettergjæringa.
romjulshilsen; jamar

Re: Mjød

Lagt inn: 29 des 2009, 18:59
av SilentG2
da må det eventuelt være igjen sukker skulle jeg tro, for jeg ahr ikke tilsatt ekstra sukker i flaskene for å få til ettergjæring.

men men.. ny dunk settes i morgen så får vi se om jeg klarer å få det til 2 ganger på rad :)

Re: Mjød

Lagt inn: 06 jan 2010, 01:02
av dagsunde
Rart med det...
Satte 25 liter og gjæret det hel ut, endte på 13%.

Det gikk av en eller annen merkelig grunn masse mjød ut av dunken
før det kom på flasker??? (Kan ikke skjønne dette). :wink:

Anyway... Syntes den ble litt vel "tørr" etter at den hadde gått helt ut og klarnet,
så jeg hadde på en 1/2 Kg Honning på de 15 literene som var igjen,
og flasket det hele.

3 uker og 15 flasker senere var det ettergjæret på flaskene, og DET VAR HELT FANTASTISK!!!
Akkurat passe kullsyre nivå, og et spark som et muldyr.

Men da bare 6 flasker igjen... De gikk i Jula...

Dette ga mersmak!

--
Dag.

Re: Mjød

Lagt inn: 14 jun 2010, 21:22
av SilentG2
Det er som det er skrevet. Mjød er en gudedrikk, og som den gamle troen sier, er at skikkelige krigere og ekte vikinger skal komme til han ODIN i Valhall på fest, og der skal begrene flyte over av MJØD


Vi skriver Mandag etter middelalderfestivalen på Hamar, og konstaterte at det gikk litt over 40 liter mjød på to kvelder :)

Jeg har oppdaget noen flere hemmlighater med dette brygget, og om du bare brygger på ren honing, og bruker hurtiggjær, så vil du få en besk ettersmak og en følelse av såpe bak i ganen når du har tatt en slurk. Noen vil sikkert si at dette er behagelig, men desverre ikke jeg.

Re: Mjød

Lagt inn: 23 jun 2010, 23:17
av Zeida
Nummer en mjød høres ut som varm melk eller mælk nummer to hvem vil ha SÅPE smak i ganen det blir det samme som å smake 1måned gammel eplejuce og 40 LITER ???? :shock:

Og du ØDELEGGER MASS HONNING det er bare ulemper men jeg tror ikke jeg har så mye å si jeg er bare 12 så men bare forsett å ødelegg honning :cry:

Re: Mjød

Lagt inn: 23 jun 2010, 23:21
av Christian
høhøhø :roll: snakkes om en 10års tid, meget mulig du har forandret litt på synspunktene dine da 8)

Re: Mjød

Lagt inn: 23 jun 2010, 23:41
av Moen
:lol: