Mjød
Moderator: GreenMan
Re: Mjød
Bare husk at honning ikke skal varmes høyere enn ca 40 grader, for å bevare "godsakene" i honningen. Honning er like ømfintlig for varme som gjær.
Intet problem er så stort eller så lite at det ikke kan løses med dynamitt.
- dagsunde
- Master bowyer
- Innlegg: 1325
- Registrert: 28 jun 2007, 16:33
- Bosted: Arendal
- Sted: Arendal
- Kontakt:
Re: Mjød
En ting jeg lurer på ang. Mjød...
Skal mjød klares helt, og gjæringen stoppes før det flaskes,
eller gjør man som med øl, og ettergjærer på flaske for å få det kullsyreholdig?
Altså Øl eller vin?
Jeg liker virkelig smaken på mjøden min slik den er nå,
men en vekt på ca. 5 Ö, og en styrke på ca 11%... men den gjærer ennå...
--
Dag.
Skal mjød klares helt, og gjæringen stoppes før det flaskes,
eller gjør man som med øl, og ettergjærer på flaske for å få det kullsyreholdig?
Altså Øl eller vin?
Jeg liker virkelig smaken på mjøden min slik den er nå,
men en vekt på ca. 5 Ö, og en styrke på ca 11%... men den gjærer ennå...
--
Dag.
--
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Re: Mjød
Tja
Nå har jeg enda ikke klart å lage mjød uten naturlig kullsyre og jeg har ikke brukt klaring i den, men brukt skikkelig gjørstopp.
Om dette er grunnet brønnvannet her på brøttum (forresten sendt til analyse) eller noe annet vites ikke.
Snart på tide å sette julemjøden
Nå har jeg enda ikke klart å lage mjød uten naturlig kullsyre og jeg har ikke brukt klaring i den, men brukt skikkelig gjørstopp.
Om dette er grunnet brønnvannet her på brøttum (forresten sendt til analyse) eller noe annet vites ikke.
Snart på tide å sette julemjøden
Re: Mjød
Julemjøden er i boks og er ferdig på flaske med skikkelig kork.
Om noen lurer på hvordan smaken ble etter tilsettning av lurium så spør nidrinr
Jeg oppdaget forresten noe kult. Ved flasking så ble det litt bunnfal, men ikke mye, og om man åpner flaska (leses tar av korken) så bruser den og man får et mjød med naturlig kullsyre som nesten bruser over i flaska.
Noen som har en logisk løsning på dette?
Eneste som jeg har funnet ut av er at jeg bruker brønnvann som jeg har fått testet av NGU og det er HELT rent så jeg ikke koker vannet på forhånd. Denne gangen må det nevnes at jeg har brukt gjørstopp i to omganger så det kan ikke være dette.
Og en liten ting til... 3 flasker mjød med 13.5% skaper litt røre i hue... vær forsiktig
Om noen lurer på hvordan smaken ble etter tilsettning av lurium så spør nidrinr
Jeg oppdaget forresten noe kult. Ved flasking så ble det litt bunnfal, men ikke mye, og om man åpner flaska (leses tar av korken) så bruser den og man får et mjød med naturlig kullsyre som nesten bruser over i flaska.
Noen som har en logisk løsning på dette?
Eneste som jeg har funnet ut av er at jeg bruker brønnvann som jeg har fått testet av NGU og det er HELT rent så jeg ikke koker vannet på forhånd. Denne gangen må det nevnes at jeg har brukt gjørstopp i to omganger så det kan ikke være dette.
Og en liten ting til... 3 flasker mjød med 13.5% skaper litt røre i hue... vær forsiktig
Re: Mjød
Nja, så lenge det dannes kullsyre, er det fremdeles igjen både sukker, og gjærsopp som kan spalte sukkeret til alkohol og karbondioksid, så du kan nok beklage deg på mye moro framover! Ettergjæring på flaske er mye benyttet i ølbrygging, og gir ofte et fantastisk godt øl, bl. a. er alt ekte trappistøl ettergjæret på flaske, i likhet med ølet fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet (sjekk forresten ut "Norwegian Wood " fra sistnevnte! Herlig øl med røyksmak!).
Jeg vet ikke hvilken virkning det kan ha på mjød - det funker så det suser på hjemmebrygget maltøl - men det er da et forsøk verdt? Hvis mulig, synes jeg du skal stikke unne et par-tre flasker, og teste en om en måned, den neste om to måneder, osv. Du holder oss vel underrettet om utviklingen?
God jul!
Jeg vet ikke hvilken virkning det kan ha på mjød - det funker så det suser på hjemmebrygget maltøl - men det er da et forsøk verdt? Hvis mulig, synes jeg du skal stikke unne et par-tre flasker, og teste en om en måned, den neste om to måneder, osv. Du holder oss vel underrettet om utviklingen?
God jul!
"And he was clad in cote and hood of greene.
A sheef of pecock arrwes, bright and keene,
.....
His arrwes drouped not with fetheres lowe,
And in his hand he bare a mighty bowe."
A sheef of pecock arrwes, bright and keene,
.....
His arrwes drouped not with fetheres lowe,
And in his hand he bare a mighty bowe."
Re: Mjød
Nilstor har rett, men da bør man ha en oppskrift å følge. Jeg slurvet en gang med sukkermengden på en ølsats i studietida. Hadde ikke vekt og tok det på øyemål. Kvelden før jeg skulle på flyet hjem til mor og far, satt jeg og leste og ante fred og ingen fare idet det smalt i første flaska på kjøkkenet. Flaskene stod i en plastdunk, så jeg tenkte det bare var å tørke av de andre. Mens jeg sto der med tørkefilla smalt flaske nr. to. Jeg tenkte med gru på resultatet av førti flasker - fikk panikk og stormjekket samtlige med en gammel brødkniv (hadde ikke øljekk i heimen). Hva som var verst av ømheten over venstre pekefingerknoke og bitterheten over å helle ut 40 flasker øl i vasken har jeg fortrengt, men gjør dere selv en tjeneste: ikke overdriv sukkermengden på ettergjæringa.
romjulshilsen; jamar
romjulshilsen; jamar
- dagsunde
- Master bowyer
- Innlegg: 1325
- Registrert: 28 jun 2007, 16:33
- Bosted: Arendal
- Sted: Arendal
- Kontakt:
Re: Mjød
Rart med det...
Satte 25 liter og gjæret det hel ut, endte på 13%.
Det gikk av en eller annen merkelig grunn masse mjød ut av dunken
før det kom på flasker??? (Kan ikke skjønne dette).
Anyway... Syntes den ble litt vel "tørr" etter at den hadde gått helt ut og klarnet,
så jeg hadde på en 1/2 Kg Honning på de 15 literene som var igjen,
og flasket det hele.
3 uker og 15 flasker senere var det ettergjæret på flaskene, og DET VAR HELT FANTASTISK!!!
Akkurat passe kullsyre nivå, og et spark som et muldyr.
Men da bare 6 flasker igjen... De gikk i Jula...
Dette ga mersmak!
--
Dag.
Satte 25 liter og gjæret det hel ut, endte på 13%.
Det gikk av en eller annen merkelig grunn masse mjød ut av dunken
før det kom på flasker??? (Kan ikke skjønne dette).
Anyway... Syntes den ble litt vel "tørr" etter at den hadde gått helt ut og klarnet,
så jeg hadde på en 1/2 Kg Honning på de 15 literene som var igjen,
og flasket det hele.
3 uker og 15 flasker senere var det ettergjæret på flaskene, og DET VAR HELT FANTASTISK!!!
Akkurat passe kullsyre nivå, og et spark som et muldyr.
Men da bare 6 flasker igjen... De gikk i Jula...
Dette ga mersmak!
--
Dag.
--
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Re: Mjød
Det er som det er skrevet. Mjød er en gudedrikk, og som den gamle troen sier, er at skikkelige krigere og ekte vikinger skal komme til han ODIN i Valhall på fest, og der skal begrene flyte over av MJØD
Vi skriver Mandag etter middelalderfestivalen på Hamar, og konstaterte at det gikk litt over 40 liter mjød på to kvelder
Jeg har oppdaget noen flere hemmlighater med dette brygget, og om du bare brygger på ren honing, og bruker hurtiggjær, så vil du få en besk ettersmak og en følelse av såpe bak i ganen når du har tatt en slurk. Noen vil sikkert si at dette er behagelig, men desverre ikke jeg.
Vi skriver Mandag etter middelalderfestivalen på Hamar, og konstaterte at det gikk litt over 40 liter mjød på to kvelder
Jeg har oppdaget noen flere hemmlighater med dette brygget, og om du bare brygger på ren honing, og bruker hurtiggjær, så vil du få en besk ettersmak og en følelse av såpe bak i ganen når du har tatt en slurk. Noen vil sikkert si at dette er behagelig, men desverre ikke jeg.
Re: Mjød
Nummer en mjød høres ut som varm melk eller mælk nummer to hvem vil ha SÅPE smak i ganen det blir det samme som å smake 1måned gammel eplejuce og 40 LITER ????
Og du ØDELEGGER MASS HONNING det er bare ulemper men jeg tror ikke jeg har så mye å si jeg er bare 12 så men bare forsett å ødelegg honning
Og du ØDELEGGER MASS HONNING det er bare ulemper men jeg tror ikke jeg har så mye å si jeg er bare 12 så men bare forsett å ødelegg honning
Re: Mjød
-Frode
Norwegian Warbows
Norwegian Warbows