Mjød
Moderator: GreenMan
Re: Mjød
Har satt en liten prøvebatch løselig basert på oppskriftene i denne tråden.
Men jeg var forsiktig med varmen på honningen, og det jeg lurer på nå er om dette har bevart de antiseptiske kvalitetene til honning, og at jeg burde "ødelagt" honningen med varme for å hjelpe gjæra?
Har stått et døgn her nå, og det ser ikke ut som når man setter andre ting, det ser helt dødt ut.
Men jeg var forsiktig med varmen på honningen, og det jeg lurer på nå er om dette har bevart de antiseptiske kvalitetene til honning, og at jeg burde "ødelagt" honningen med varme for å hjelpe gjæra?
Har stått et døgn her nå, og det ser ikke ut som når man setter andre ting, det ser helt dødt ut.
Re: Mjød
En dunk mjød med sukker og eplebiter og gjær for hetvin har stått og ploppa som bare det i snart to uker. Den smaker helt konge, MEN gir ikke så mye som en strekk på alkometeret... Hva har gått galt???
Olav, du må vakne. Indianarane kjem!
- dagsunde
- Master bowyer
- Innlegg: 1325
- Registrert: 28 jun 2007, 16:33
- Bosted: Arendal
- Sted: Arendal
- Kontakt:
Re: Mjød
Sån alkometer du heller oppi, og så snur på hodet? Med tynnt rør?
Ikke pålitelig på væsker med lavere viskositet enn vann, og hvertfall ikke hvis det fortsatt er partikler igjen i "satsen".
Nå er det for sent, men du skulle ha brukt en oeschlevekt. Med den måler man sukkermettningen når satsen er satt, så måler man mettningen når den er ferdig gjæret.
Da er det bare å regne ut alkoholen...
Forsvunnet sukker målt i grader oeschle delt på 8.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
Ikke pålitelig på væsker med lavere viskositet enn vann, og hvertfall ikke hvis det fortsatt er partikler igjen i "satsen".
Nå er det for sent, men du skulle ha brukt en oeschlevekt. Med den måler man sukkermettningen når satsen er satt, så måler man mettningen når den er ferdig gjæret.
Da er det bare å regne ut alkoholen...
Forsvunnet sukker målt i grader oeschle delt på 8.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
--
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Re: Mjød
woa, teknisk
Jeg har bare den som fulgte med bryggersettet fra europris... Et reagensrør til væsken og en alkometerdupp som flyter. Jeg har prøvd den på polspriten og da viser den helt riktige tall, men på mjøden/safta så flyter den bare uten å komme ned til første strek engang. Hva kan jeg gjøre for å finne ut av hvor mye alkohol det er? Bortsett fra å drikke meg på en snurr... Dunken har boblet jevnt og fint i 18 dager er det noen som vil komme med en gjettning på hva den holder?
Jeg har bare den som fulgte med bryggersettet fra europris... Et reagensrør til væsken og en alkometerdupp som flyter. Jeg har prøvd den på polspriten og da viser den helt riktige tall, men på mjøden/safta så flyter den bare uten å komme ned til første strek engang. Hva kan jeg gjøre for å finne ut av hvor mye alkohol det er? Bortsett fra å drikke meg på en snurr... Dunken har boblet jevnt og fint i 18 dager er det noen som vil komme med en gjettning på hva den holder?
Olav, du må vakne. Indianarane kjem!
Re: Mjød
Kok opp og fyr på. Oppgi alkoholprosenten i antall meter flamme, i stedenfor den vanlige %
Nei jeg har igrunn ikke hørt om andre metoder enn de to som er nevnt.
Nå har jeg prøvd mjød og eplesider, den siste gikk ikke så værst da den var ettergjæret på flaske og pasteurisert for å stoppe gjæringa.
Men jeg er fortsatt ikke fornøyd. Neste steg blir å få skikkelig gjær fra bryggselv.no
Nei jeg har igrunn ikke hørt om andre metoder enn de to som er nevnt.
Nå har jeg prøvd mjød og eplesider, den siste gikk ikke så værst da den var ettergjæret på flaske og pasteurisert for å stoppe gjæringa.
Men jeg er fortsatt ikke fornøyd. Neste steg blir å få skikkelig gjær fra bryggselv.no
Re: Mjød
Ikke for å være frekk, men har det noe å si? Er den god er jo det det viktigste. Drikk 7 dl og sammenlign med hvordan det er å drikke en flaske vin.
Hirðmaðr skal oc æiga ... hanðboga með þrim tylftum broðða.” Hirdskråen
Re: Mjød
Ikke annet enn for akademiske studier og for å ha et tall og skrive på flaska jeg lurte egentlig mest på om det var mulig å gjære mjøden uten at det dannet seg alkohol? Selv om jeg filtrerer bort "grumset" så gir ikke alkometeret noe utslag
Olav, du må vakne. Indianarane kjem!
Re: Mjød
Hm, jaja. Da får jeg sette meg til med ei flaske vin, penn og papir og ei flaske mjød. For vitenskapen selvsagt...
Men hvorfor gir ikke alkometeret utslag? Og finnes det andre måter jeg kan finne ut av alkoholnivået?
Men hvorfor gir ikke alkometeret utslag? Og finnes det andre måter jeg kan finne ut av alkoholnivået?
Olav, du må vakne. Indianarane kjem!
- dagsunde
- Master bowyer
- Innlegg: 1325
- Registrert: 28 jun 2007, 16:33
- Bosted: Arendal
- Sted: Arendal
- Kontakt:
Re: Mjød
Hvis!!! Den har gjæret seg helt ferdig, og du vet mengde væske og antall gram sukker/ honning veg starttidspunktet, så kan du regne det ut.
Det var en sånn flyteduppeditt jeg mente. Det kalles en Oeschlevekt. At den ikke synker er et mysterium.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk now Free
Det var en sånn flyteduppeditt jeg mente. Det kalles en Oeschlevekt. At den ikke synker er et mysterium.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk now Free
--
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Dag.
Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!